Bělobrádek zůstává předsedou lidovců

27.10.2017 22:01

Pavel Bělobrádek zůstává předsedou KDU-ČSL. Kvůli špatnému volebnímu výsledku strany nabídl dnes rezignaci, celostátní konference lidovců ji ale nepřijala. Na tiskové konferenci po jednání nejvyššího lidoveckého orgánu mezi sjezdy řekl, že žádný politik KDU-ČSL nevyslovil zájem stát se novým předsedou.

Bělobrádek zůstává předsedou lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Já jsem podle svého slibu dal funkci k dispozici se vší pokorou a s tím, že jsem vzal samozřejmě ten neúspěch, který jsme ve volbách zažili, na sebe. Myslím si, že to je správné. Nakonec jsem dostal poměrně výraznou podporu v tajném hlasování,“ řekl Bělobrádek. Pro jeho setrvání bylo 56 hlasujících, proti 13, čtyři hlasy byly neplatné.

„Nikdo mě nevyzval přímo, abych odstoupil, a nikdo neřekl, že chce být novým předsedou,“ řekl Bělobrádek.

Lidovci se dnes také dohodli, že se v příštím roce neuskuteční mimořádný stranický sjezd, který by mohl změnit vedení strany. Podle Bělobrádka je možné, že se bude konat programová konference KDU-ČSL. Na dalším jednání celostátní konference budou lidovci hlouběji probírat také příčiny nynějšího volebního neúspěchu. Strana získala ve sněmovních volbách 5,8 procenta hlasů a deset poslanců, přišla o čtyři mandáty.

Celostátní konference lidovců také zavázala poslance strany, aby nevstupovali do koalice s hnutím ANO ani nijak nepodpořili menšinovou vládu, a to ani odchodem ze Sněmovny při hlasování, kterým by snížili potřebný počet hlasů pro vyslovení důvěry kabinetu.

„Nevidíme žádný důvod, proč bychom měli podporovat případnou menšinovou vládu. Myslím, že rétorika pana (předsedy ANO Andreje) Babiše neustále pokračuje velmi agresivně vůči ostatním stranám a záleží na něm, jestli si bude dál pěstovat potenciální koaliční partnery, nebo jestli se dostane do nějaké nutnosti být závislý na hlasech radikálů a extremistů, nebo jestli si zničí úplně koaliční potenciál,“ řekl Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…