Vicepremiérovi nevadí setkání Zemana s Putinem. Na jejich schůzce je prý podstatnější něco jiného

05.05.2015 19:07

Předseda KDU-ČSL konstatoval, že mu nevadí setkání prezidenta Miloše Zemana s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podstatnější je to, co bude prezident říkat. Šéf lidovců ovšem obratem připomněl, že za zahraniční politiku odpovídá vláda. Vyčinil také Andreji Babišovi. Za rámeček by si předseda ANO nedal především slova o elektronické evidenci tržeb.

Vicepremiérovi nevadí setkání Zemana s Putinem. Na jejich schůzce je prý podstatnější něco jiného
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

Lidovce za pár dní čeká sjezd. A co bude po něm, budou dál brojit proti elektronické evidenci tržeb, kterou prosazuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Nejen o tom v úterním Interview ČT24 hovořil předseda nejmenší vládní strany Pavel Bělobrádek.

Hned v úvodu konstatoval, že je v pořádku, když se prezident Miloš Zeman setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, jiná věc ale je, jaká stanoviska za Českou republiku bude prezentovat. Předseda KDU-ČSL dal jasně najevo, že by nesouhlasil např. s tvrzením, že sankce vůči Rusku nefungují. „Sankce jsou v pořádku a my si myslíme, že by měly pokračovat, protože jde o jediný neválečný účinný nástroj,“ podotkl Bělobrádek. Schůzku hlav států sice budou moci využít např. ruští novináři k propagandě, ale vytrhávání vět z kontextu vidíme i v Česku, i když to nemusí být zrovna propaganda. Za klíčové považuje host to, že se prezident nezúčastní vojenské přehlídky.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Následně jen opatrně komentoval prezidentovo tvrzení, že by se Rusko za dvacet let mohlo spojit s EU. Kdo ví, co bude za dvacet let, poznamenal předseda lidovců. Jen by si prý velmi nepřál, aby se z Evropské unie stala unie ruská.

Lidovci versus Babiš

Ve druhé polovině pořadu komentoval dění na domácí politické scéně. K definitivnímu rozhodnutí o elektronické evidenci tržeb prý lidovcům schází dost tvrdých dat. Nechtějí prý, aby se zrodil např. podobně špatný projekt, jako podle jeho názoru bývala sKarta. Za zásadní předseda KDU-ČSL považuje, aby mohl jen ministr financí prostřednictvím vyhlášek stanovovat, na koho se elektronická evidence tržeb vztahovat bude a na koho ne.

Problém má i s tím, jak se debatuje o rozpočtu. Andrej Babiš prý udělal škrt i v Bělobrádkově kapitole, aniž to s ním probral, což se hostu zkrátka nelíbilo. Kriticky se stavěl i k výběru daní, který se Babišovi prý právě nedaří. Efektivita výběru asi není právě nejvyšší a ministr Babiš to kompenzuje tupými škrty, proti čemuž se lidovci jasně staví.

Překvapilo ho prý i to, že ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyšel Andreji Babišovi vstříc, když se uvolil předložit zákon o podpoře biopaliv, a ministr Babiš se teď tváří, jako že se ho ten zákon vůbec netýká. „V tomto jsme propříště vyléčeni,“ uzavřel své vystoupení Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…