Běloruská policie zbila a pozatýkala desítky lidí

25.03.2017 19:56

Běloruská policie zablokovala pochod demonstrantů v centru Minska. Podle očitých svědků byly zbity a zatčeny desítky lidí. Mají mezi nimi být i novináři včetně místních zpravodajů britské stanice BBC. Informoval o tom web České televize s tím, že protestního protivládního pochodu, který radnice nepovolila, se podle agentury AP zúčastnilo zhruba 700 lidí.

Běloruská policie zbila a pozatýkala desítky lidí
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Podle svědectví ruských novinářů v Minsku panovalo před zakázaným pochodem rozhořčených Bělorusů značné napětí. Poprvé po mnoha letech hlídkovali v ulicích policisté se samopaly. Centrum bylo neprodyšně uzavřeno, v postranních ulicích parkovaly policejní autobusy, obrněné vozy a vozidla s vodními děly. Tajní policisté podle agentury TASS legitimovali prakticky každého, kdo se ke středu města přiblížil.

Celý text je ZDE

Proti demonstrantům, kteří se demonstrace rozhodli zúčastnit i přes její zrušení, policie podle webu ČT tvrdě zasáhla. „Demonstranty bijí, násilím je vytahují z davu, ženy vlečou za vlasy do přistavených autobusů,“ popsal západním novinářům dramatické střety v centru města demonstrant Aljaksandr Panamarjav. Dav skandoval „Dost“ a „Hanba“. Podle opozičního serveru Charta 97 a rozhlasové stanice Rádio Svoboda jdou počty zatčených do stovek.

Běloruská policie již před demonstrací vtrhla do minského sídla lidskoprávní organizace Vjasna. Zadrženo bylo 57 lidí včetně několika novinářů. Podle agentury BelaPAN policejní manévry souvisely s plánovaným pochodem.

Jak server také napsal, na jihozápadě země byl v noci zatčen také opoziční vůdce Uladzimir Njakljajev, který v roce 2010 kandidoval na prezidenta. Spisovatel a básník Njakljajev je čelným představitelem opoziční koalice zvané Běloruský národní kongres. V Brestu ho podle běloruské agentury policie vyvedla z vlaku, jímž cestoval z Varšavy. V polském parlamentu se zúčastnil debaty o situaci v Bělorusku.

Demonstraci zvanou Pochod rozhořčených Bělorusů, která se měla v Minsku uskutečnit v sobotu, organizoval Njakljajev spolu s dalšími aktivisty mimo jiné z organizace Vjasna. Podle serveru měla být protestem proti hospodářské a sociální politice prezidenta Alexandra Lukašenka a rovněž připomenout 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky, k níž se režim nehlásí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…