Bělorusko se bojí vpádu ruských vojsk

29.05.2015 17:59

Současná situace na Ukrajině se promítá do širokého spektra dění. Nyní se i Bělorusko začíná obávat toho, kam až bude Rusko pokračovat ve svých dobyvačných tendencích. Prezident Lukašenko se nyní snaží podpořit prozápadní směřování své země, informoval o tom The Guardian.

Bělorusko se bojí vpádu ruských vojsk
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

V Bělorusku se nyní ozývají hlasy, které šíří strach z ruské agrese, potažmo přímo vpádu ruských jednotek na jejich území.

Ačkoliv je Lukašenko tradičním vojenským, ekonomickým i politickým spojencem Ruska, stále si stojí za tím, že Bělorusko je samostatný a autonomní stát. Nyní, zneklidněn boji na Ukrajině, však spustil kampaň pro zesílení vztahů mezi Běloruskem a Evropou.

V březnu vyjádřil svoje znepokojení nad roustoucí přítomností proruských nevládních organizací, které operují v Bělorusku. Vyslovil své přesvědčení, že jsou v jeho zemi aktivní ruské extremistické skupiny, proti kterým údajně přijal opatření.

Provládní Centrum pro strategii a geopolitcké studie spustilo blog, na kterém monitoruje prohlášení těchto skupin, jež údajně ruské elity využívají k destabilizaci Běloruska.

Běloruský strach také podporují ruská média.

Na ruském serveru Sputnik i Pogrom vyšla nedávno anketa, která tvrdí, že tři ze šesti regionů dostalo Bělorusko „jako dar od Sovětské Rusi“. Obdobný proces nastal těsně před anexí Krymu. Podle serveru Meduza, kterému se podařilo získat mobilní korespondenci jednoho z vysoce postavených ruských představitelů, je server Sputnik i Pogrom „pod ochranou Kremlu“.

Na ruském serveru vz.ru také vyšel sloupek, v němž jeho autor nabádá Lukašenka, aby uspořádal referendum o běloruském vstupu do Ruské federace, jinak „bude Bělorusko, tak jak ho známe, eliminováno“.

Celý text zde

Celá situace na Ukrajině pak ukazuje, jak moc se změnil vztah mezi Běloruskem a Ruskem. Lukašenko nyní apeluje na svoji zemi, aby se názorově nedělila, a vyjádřil svoji podporu prozápadnímu prezidentovi Ukrajiny, Petru Porošenkovi.

Lukašenko se také na březnové tiskové konferenci vyjádřil, byť nepřímo, na adresu ruského prezidenta Putina. „Již nejsem poslední evropský diktátor,“ řekl s úsměvem Lukašenko. „Jsou jiní diktátoři, trochu horší než já, ne? Já už teď jsem menší zlo.“

Předseda opoziční strany Hnutí za svobodu Alexander Milinkevič se vyjádřil, že „Putin se cíleně pokouší exhumovat Sovětský svaz“. Zároveň sdělil, že je přesvědčen, že suverenita jeho země je ve velkém ohrožení.

„Ve vládnoucích kruzích se zrodila myšlenka, že jsme přišli o mnoho, když jsme nespolupracovali s Evropskou unií,“ řekl Milinkevič. „Ale jakmile se Bělorusko ozve, že by chtělo být s Evropou za dobře, Rusko se začne chovat agresivně. Na to vemte jed.“

Bělorusko se dostává do situace, ze které není úniku. Pokud vyhoví Rusku, může se z něj eventuáě stát hranice Ruska, tak jako tomu bylo za Sovětského svazu. Jestliže se otočí směrem na Západ, je dost možné, že Rusko odpoví agresí. Ať tak nebo onak, Bělorusku hrozí, že přijde o svoji nezávislost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…