Bělorusko ve varu: Desítky tisíc lidí v ulicích. Lukašenko za nimi vidí organizaci ze zahraničí. Neustoupí

14.08.2020 22:20

Již několikátý den po sobě v Bělorusku pokračují stávky a protesty proti průběhu a výsledkům prezidentských voleb, které opozice i evropské státy považují za zmanipulované. Tisíce protestujících se v Minsku i na dalších místech země domáhají přepočítání hlasů a odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka. Několik příslušníků pořádkových sil se již přidalo na stranu demonstrujících. Na protestu v Minsku ženy objímají vojáky a dávají jim květiny.

Bělorusko ve varu: Desítky tisíc lidí v ulicích. Lukašenko za nimi vidí organizaci ze zahraničí. Neustoupí
Foto: Repro Twitter @franakviacorka
Popisek: Protesty v Bělorusku

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí
Ve městě Grodno bylo již v podvečer třicet tisíc protestujících, mnoho lidí se sešlo i v Salihorsku.

V Minsku lidé protestují na mnoha místech, podle některých fotografií zřejmě byly do města povolány posily.

K protestům se připojili i stávkující dělníci včetně Minského traktorového závodu MTZ, jednoho z největších podniků v zemi.

„Nejsme ovce, nejsme dobytek, ale dělníci MTZ. Není nás 20 lidí, ale 16.000!“ vzkázali dělníci z podniku Lukašenkovi.

Lukašenko však opět zopakoval, že demonstrace jsou organizovány z ciziny, navíc, podle něj, jsou v prvých řadách „lidé s kriminální minulostí, s obyčejnou kriminální minulostí“.

„Chcete, abych seděl a čekal, až Minsk obrátí vzhůru nohama? To bychom pak už situaci nedokázali stabilizovat. Proto se vzpamatujte, vezměte rozum do hrsti a uklidněte se. A nechte nás nastolit pořádek a vypořádat se s těmi, kteří sem přijeli,“ obhajoval pak zásahy proti účastníkům protestů.

Tvrdé zásahy bezpečnostních složek ale naopak v zemi přilévají olej do ohně. „Mlátí naše děti, naše vnuky,“ řekl jeden z dělníků pro server Tut.by.

„Rezignujte!“, „Fašisté!“ ozývali se další.

Lidé v centru Minsku během pátečního protestu:

Novinář Franak Viačorka na svém twitterovém účtu sdílel fotografie několika příslušníků běloruských bezpečnostních sil, kteří odložili své ochranné štíty na zem. Protestující ženy vojáky objímají a dávají jim květiny.

„Spontánní shromáždění na náměstí nezávislosti dosáhlo deseti tisíc lidí. Před sídlem vlády je 14 vojáků. Položili štíty na zem. Podpořili tak protest. Protestující ženy je začaly objímat,“ informoval novinář.

V Žabince pak květiny rozdával i jeden z důstojníků:

Během demonstrací bylo při brutálních zásazích pořádkových složek zraněno značné množství lidí. Dva demonstranti zemřeli a sedm tisíc lidí bylo zatčeno.

Lukašenko dnes odmítl, že by byl kvůli protestům v zahraničí. „Za prvé, jsem stále naživu a nejsem v zahraničí,“ prohlásil. Varoval pak zejména před stávkami a hrozícími ekonomickými problémy. „Pokud přestaneme pracovat, už nikdy neobnovíme výrobu. Nikdy,“ řekl. Podle něj je ukončení stávek „jediná šance na záchranu společnosti“.

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal představitele Evropské unie, aby situaci v Bělorusku řešili. „Nelze čekat. Bělorusové potřebují naši rychlou pomoc,“ sdělil Babiš s tím, že se tamní volby musí opakovat.

České ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo běloruského velvyslance Valeryje Kurďukova. Zdůraznilo mu, že nesouhlasí s děním kolem prezidentských voleb i se zásahem policie proti demonstrantům. Ohradilo se také proti obvinění běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Česko protesty organizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…