Bělorusko zavádí opatření. S Ruskem chce obchodovat v dolarech

19.12.2014 13:50

Běloruská centrální banka uvalí poplatek ve výši 30 procent na veškerý nákup zahraničních měn uskutečněný firmami i jednotlivci. Důvodem je měnová krize v Rusku, které je hlavním obchodním partnerem Běloruska.

Bělorusko zavádí opatření. S Ruskem chce obchodovat v dolarech
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

 Banka v dnešním prohlášení uvedla, že přijala množství opatření, jejichž cílem je zabránit vzniku negativních trendů na běloruském měnovém a finančním trhu. Je mezi nimi i požadavek, aby domácí firmy prodaly na místním trhu až 50 procent svých příjmů v cizí měně. Doposud musely firmy prodat 30 procent těchto příjmů, napsala agentura Reuters.

Server e15.cz přináší i zprávu ze serveru sputniknews.com, ten upozornil, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko již ve čtvrtek oznámil, že obchod s Ruskem by měl být stanovován v tvrdých měnách, protože kvůli propadu ruského rublu je nyní pro běloruské podniky ztrátový.

V dolarech, ne rublech

„Budeme obchodovat v dolarech, ne rublech. Měli jsme již dávno požadovat po Rusku, aby nám platilo ve tvrdé měně,“ prohlásil Lukašenko. Podle něj by měli ruští klienti platit za běloruské zboží v dolarech nebo v rublech podle směnného kurzu aktuálního v den transakce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…