Běloruský prezident Lukašenko je ve své zemi neomezeným vládcem. Umí dovedně lavírovat mezi Západem a Východem. Z tohoto muže má prý ale velký strach

12.10.2015 20:33

Komentátor, překladatel a rusista Libor Dvořák byl hostem Zuzany Tvarůžkové v pořadu Interview ČT24 a promluvil o prezidentských volbách v Bělorusku, které opět vyhrál Alexander Lukašenko, který tak ve funkci bude i po jednadvaceti letech.

Běloruský prezident Lukašenko je ve své zemi neomezeným vládcem. Umí dovedně lavírovat mezi Západem a Východem. Z tohoto muže má prý ale velký strach
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

„V Bělorusku se nic jiného nemohlo stát, to vám garantuji,“ řekl moderátorce Dvořák, podle kterého záleželo jen na tom, jak bude které procento vypadat. „Kolik procent Lukašenko nechá napsat sobě a kolik svým spíše umělým protikandidátům,“ řekl komentátor s tím, že to, že byly volby zmanipulované, dokazuje i jistá statistika. „Tam, kde byli nezávislí pozorovatelé, byla o polovinu nižší účast, než tam, kde nebyli,“ vysvětlil a podotkl, že by Lukašenko vyhrál tak jako tak, ale nebylo by to skoro osmdesát pět procent, spíše kolem šedesáti.

Novinář nicméně v televizi upozornil, že staronový běloruský prezident hledá cestu pro smíření se Západem, o čemž svědčí i to, že před volbami propustil většinu politických vězňů. „Je to mistr lavírování mezi Západem a Ruskem. Až do krize na Ukrajině byl Lukašenko pro Západ vyvrhelem, ale poté si polepšil. Nabídl hotel v Minsku k jednání a podobně. A přitom se nemusel přidat ani na jednu ze stran,“ poznamenal Dvořák.

Podle něj ale zároveň teď nastane zase jakési utahování opasků, protože se o víkendu uskutečnily nějaké demonstrace. „V sobotu se demonstrace zúčastnilo několik stovek lidí a v neděli už jen asi stovka. Potom přišlo silné Lukašenkovo prohlášení, které říkalo, jen si nemyslete, že vás nechám jen tak být,“ vysvětlil a dodal, že Lukašenko potřebuje Západ daleko více než Západ Lukašenka, i když je snaha o spolupráci vidět z obou stran.

Útokem na IS Putin částečně brání svou zemi

Evropská unie, ale i Rusko podle Dvořáka totiž chápou, že se Lukašenko může hodit, a to nejenom jako prostředník v otázce ukrajinské krize. „Bělorusko, které má zhruba stejný počet obyvatel jako my, má oproti nám asi tak třikrát větší armádu. A Lukašenko říká, že bude Rusku v případě potřeby spojencem, a stejně tak očekává i pomoc Ruska. Evidentní ale je, že má Lukašenko asi z Putina strach, aby se Putinovi stejně jako kdysi Ukrajina nezalíbila jednoho dne část Běloruska,“ řekl komentátor důvod, proč si myslí, že má Lukašenko poměrně složitou situaci.

Následně se Dvořák vyjádřil i k otázce ruského působení v Sýrii. „Vyznat se přesně v důvodech, které Vladimíra Putina vedly k aktivitě, není jednoduché,“ uvedl překladatel s tím, že ruský prezident rád hraje vabank, ale že si myslí, že by jedním z důvodů mohl být i neúspěch o vytvoření jakéhosi Novoruska na Ukrajině. „Nyní se vyskytla možnost to jaksi zamaskovat, ale je faktem, že on tím vlastně brání i svou vlastní zemi, protože muslimská komunita v Rusku je poměrně veliká,“ uvedl Dvořák v pořadu.

„Dovedl bych si i představit, že by se Putin Ukrajiny vzdal, ale proč, když to může být další území tzv. zamrzlého konfliktu,“ řekl Dvořák na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…