Bém má nakročeno do funkce šéfa evropského protidrogového koordinátora

26.07.2014 7:31

Bývalý primátor Prahy Pavel Bém (ODS) usiluje o křeslo šéfa Evropského monitorovacího střediska drogových závislostí a prošel úspěšně prvním výběrovým kolem. Podle Lidových novin na něj ale padá stín velkých pražských kauz, což by mu mohlo cestu do Lisabonu překazit. Odborně prý své soupeře mírně převyšuje.

Bém má nakročeno do funkce šéfa evropského protidrogového koordinátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém u řečnického pultíku ve sněmovně

Pavel Bém se dostal mezi pětici kandidátů, z které vzejde evropský protidrogový koordinátor. Avšak kola budou ještě čtyři a celé výběrové řízení skončí až příští rok na jaře. Teprve pak bude znám vítěz, který zamíří do Lisabonu, kde úřad sídlí.

Svůj úspěch LN potvrdil sám Pavel Bém. „Ano, postupuji dál,“ řekl Bém s tím, že je to prý začátek dlouhé cesty. Před vstupem do politiky se Bém angažoval jako lékař v oblasti drogových závislostí. Jeho odborný životopis podle informací LN v Bruselu zaujal. „Odborně ostatní uchazeče mírně převyšuje,“ cituje deník zdroj z Evropské komise.

Mohla by ho zabrzdit pověst politika

Avšak deník připomíná kauzy, s kterými se jeho jméno pojí, a všechny souvisejí s pražským magistrátem.  Známe ho totiž jako „Mazánka“ z policejních odposlechů jeho přítele podnikatele Romana Janouška. V době svého působení ve vedení Prahy se stal známý hlavně jako politik, za jehož éry započaly největší klientelistické kauzy hlavního města. LN připomínají Opencard či předražený tunel Blanka.

Prostředí bruselských institucí je prý obeznámeno s dědictvím Béma - politika. „Pověst, která se s ním pojí kvůli jeho primátorskému období, tu není neznámá,“ potvrdil LN zdroj z Bruselu. A právě ta ho nyní může ohrozit. Přestože je funkce šéfa EMCDDA především odborná a manažerská, bude prý každá instituce hledat kandidáta, který je především důvěryhodný a jehož jméno se nebude objevovat v titulcích novinových článků plných kritiky. Vedení evropských institucí se údajně bojí poklesu důvěry občanů v EU, a proto hledá bezúhonné kandidáty, a to po všech stránkách.

Ale Pavel Bém se podle zjištění LN vůbec neobává, že by ho působení v čele magistrátu mohlo nějak diskvalifikovat. „Cože?! Vy si ze mě snad děláte srandu?!“ rozhněval se prý Bém a připomněl své zásluhy v čele města. Mezi ně počítá mimo jiné zvládnutí povodní a protipovodňová opatření, které nyní Praha má. Zdůraznil také, že právě jemu se podařilo splatit mnohamilionové dluhy Prahy a finančně ji stabilizovat.

Není to politická funkce, ale hlavně odborná

„Je to úřednická, nikoli politická funkce a z formálního hlediska je Pavel Bém čistý. Jeho kandidatura proto nezakládá důvod se do toho nějak opřít,“ citují LN Radima Bureše z Transparency International. „Většina těchto postů vyžaduje v samém závěru národní podporu a tu bych nedoporučoval. Posílilo by to totiž dojem, že EU je zašívárna pro problematické politiky,“ míní Bureš.

Asi nejdramatičtěji to vidí sociální demokrat a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Ten je znám svým kritickým postojem k poměrům na pražské radnici. „To, co za sebou Pavel Bém zanechal v Praze, ho zcela diskvalifikuje z jakékoli veřejné funkce,“ říká.

Výběrové řízení bude v příštích měsících pokračovat a předem není jasné, jak Bémova pověst z jeho působení v politice ovlivní rozhodování o kandidátech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…