Bém se vyjádřil ke kauze Opencard: Tady nešlo o žádnou nápravu křivd, ale...

08.09.2016 22:04

Soud neřešil podstatu a smysl projektu elektronické karty Opencard, ale jedno konkrétní politické rozhodnutí, které se podle bývalého primátora Prahy Pavla Béma (ODS) stalo dlouho po jeho odchodu z čela města a on s ním neměl nic společného. Bém to uvedl na svém facebookovém profilu. Zprávu přinesla ČTK.

Bém se vyjádřil ke kauze Opencard: Tady nešlo o žádnou nápravu křivd, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Soud dnes uložil podmíněné tresty čtyřem bývalým pražským radním včetně exprimátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) kvůli uzavření nevýhodných smluv s firmou Haguess. Pátým potrestaným v kauze elektronické karty Opencard je někdejší šéf magistrátního IT odboru.

Obžalovaní vinu od počátku odmítají s tím, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem právě z éry primátora Béma a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Bém přiznává, že v projektu se určitě staly chyby a je ochoten přijmout díl politické odpovědnosti. Přesto je ale přesvědčen, že kdyby byl projekt Opencard po roce 2010 „kvalitně a zodpovědně manažersky a politicky řízen“, elektronická karta Pražana mohla fungovat a být pro Prahu dobrým řešením. „Bohužel, to se nestalo. Rozvoj karty se zastavil a naprostá většina rozhodnutí, která mí nástupci udělali, byla špatná,“ napsal dnes Bém.

V rozhodnutí, za které dnes padly tresty, podle něj nešlo o žádnou tzv. nápravu údajně špatných historických smluv, ale o zadání zakázky z ruky předem určenému zájemci. „Tedy netransparentně, a to ještě za ceny na provoz kartového centra výrazně vyšší, než vzešly z původního otevřeného výběrového řízení. A to je opravdu odpovědnost pánů exprimátorů a dalších rad,“ míní Bém, který stál v čele metropole od listopadu 2002 do listopadu 2010.

Zavedení karty schválili radní v říjnu 2005. Po pilotním projektu se karty začaly vydávat od dubna 2007, větší zájem o ně ale začali Pražané projevovat až poté, co karta od roku 2009 nahradila roční papírovou tramvajenku. O problémech kvůli předražení projektu se začalo veřejně mluvit v listopadu 2009, od roku 2010 prověřovala projekt policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…