Benešová: Vrbětice? Víc verzí. To jsem řekla na vládě a nebyli nadšeni

29.04.2021 7:18

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která měla vždy blízko k prezidentu Zemanovi, znovu hlavu státu podpořila. Zatímco premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček zdůrazňují, že existuje jen jedna verze toho, co se v roce 2014 stalo ve Vrběticích, prezident Zeman tvrdí, že existují verze dvě. Marie Benešová do této debaty vstoupila prohlášením, že možných výkladů, co se stalo ve Vrběticích, existuje mnohem víc.

Benešová: Vrbětice? Víc verzí. To jsem řekla na vládě a nebyli nadšeni
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Prezident Miloš Zeman ve svém nedělním projevu k občanům prohlásil, že k tomu, co se stalo ve Vrběticích v roce 2014, existují dvě verze. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček si poté posteskli, že tímto svým prohlášením Česku nepomohl, a zdůraznili, že existuje jen jedna vyšetřovací verze, že za výbuchem ve Vrběticích z roku 2014 stáli dva ruští armádní agenti.

Tím, že prezident tvrdí, že existují dvě verze a že nevěří českým tajným službám, pomáhá podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) i podle šéfa sociální demokracie spíše Rusku a jeho propagandě, která informace českých tajných služeb odmítá jako výmysly.

Psali jsme:  Zaorálek: Vrbětice? To, že jsme někoho nechytili za ruku, ještě neznamená, že to neudělal

Jenže teď přichází na řadu ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová, která měla k prezidentovi Zemanovi vždy blízko a i tentokrát se ho rozhodla podpořit. V rozhovoru pro Novinky.cz prohlásila, že k Vrběticím existuje mnohem víc verzí toho, co se mohlo stát, a nikoli jen jedna nebo dvě.

„Já jsem byla přítomna na vládě, když se to projednávalo, a řekla jsem na zvukový záznam, který je z vlády uchovávaný, k tomu své. A myslím, že jsem měla velmi obdobný názor jako pan prezident, aniž jsme se vůbec stihli domluvit, protože já jsem ten názor říkala první. Poté, co nám tam byla předložena ta zpráva BIS. Podotýkám, že jsem viděla jenom zprávu BIS, do živého spisu nikdo nemáme přístup, takže nemohu vědět, co se tam odehrává. Ale měla jsem stejný názor jako pan prezident,“ uvedla Benešová,

Na jednání vlády prý promluvila od srdce a šéfové tajných služeb z toho prý nebyli nadšení. Osobně je opravdu přesvědčená, že existuje více než dvě verze toho, co se mohlo stát ve Vrběticích.

„Dokonce jsem uváděla další možné verze,“ řekla doslova. Odmítla však říci, jaké další verze má na mysli s tím, že nemůže prozrazovat informace, které jsou určeny jen některým uším.

Zatímco Andrej Babiš a Jan Hamáček dávají najevo, že věří informacím tajných služeb i tomu, co k případu říká nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, Benešová ho nešetřila.

„Řekla bych, že delší dobu už se spíš stará o své budoucí uplatnění, než o soustavu státního zastupitelství a hledá si spíš taková nějaká lepší místa,“ poznamenala na konto Pavla Zemana.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…