Benešová projedná se státními zástupci reformu zastupitelství

16.07.2013 6:36

O návrhu zákona o státním zastupitelství dnes bude jednat se zástupci justice nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Sejde se s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou a Ivo Ištvanem.

Benešová projedná se státními zástupci reformu zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Benešová už dříve prohlásila, že zákon se musí dopracovat. Novela mimo jiné ruší vrchní státní zastupitelství a zavádí specializovaný protikorupční útvar.

Návrh zákona již v červnu podpořila v prvním čtení sněmovna, ale poslanci měli také k zákonu výhrady a ohlásili, že budou chtít normu upravit. Jak předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, tak šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc se pozastavovali nad poměrem pravomocí a odpovědnosti státních zástupců. "Vláda příliš podlehla diktátu státních zastupitelství," uvedl Benda. Větší pravomoci by podle něho měla vyvážit i vyšší odpovědnost. Tejc tehdy nadnesl otázku, zda se posílení postavení nejvyššího státního zástupce dost odráží i v možnostech jeho odvolání.

Benešová trvá na svém

Nová ministryně spravedlnosti v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka už v minulosti jako místopředsedkyně ČSSD a bývalá nejvyšší státní zástupkyně návrh zákona kritizovala. Musí se podle ní dopracovat tak, aby mohl platit dlouhodobě a byl jakousi komplexní kuchařkou pro práci státního zástupce. "Názor jsem nezměnila," uvedla Benešová, když se před několika dny ujala postu v čele ministerstva.

Novela zákona o státním zastupitelství počítá například s tím, že nejvyšší státní zástupce bude jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování. Podle návrhu by rovněž zanikla vrchní státní zastupitelství, která jsou nyní dvě - v Praze a Olomouci. Jejich agenda by přešla hlavně na nejvyšší zastupitelství. Novela zavádí i speciální úřad pro boj s korupcí, který by vznikl při Nejvyšším státním zastupitelství.

reklama

autor: adr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …