Benešová s Koníčkem mají přerušit členství. O vyloučení prý ale nemůže být řeč

03.07.2013 20:50

Středočeská ČSSD doporučila svým členům Marii Benešové a Františkovi Koníčkovi, aby přerušili členství ve straně na dobu, kdy budou v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Jejich vyloučení ze strany nikdo nenavrhoval, řekl ve středu novinářům po jednání předsednictva krajský šéf sociálních demokratů Miloš Petera.

Benešová s Koníčkem mají přerušit členství. O vyloučení prý ale nemůže být řeč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Benešová je kandidátkou na ministryni spravedlnosti a dnes oznámila, že přeruší členství v ČSSD, pokud od prezidenta Miloše Zemana dostane jmenovací dekret. Koníček už členství ve straně přerušil. "Vyjadřujeme pochopení a sympatie těm sociálním demokratům, kteří se v zájmu České republiky rozhodli aktivně podpořit formující se vládu," stojí mimo jiné v dnešním usnesení středočeské ČSSD.

Prioritou zůstávají předčasné volby

"Jsme pro to, aby se současná situace vyřešila předčasnými volbami, a to je pro nás prioritou," uvedl místopředseda středočeské ČSSD a hejtman Josef Řihák. Dodal, že nejlepším řešením bude, pokud budou zástupci ČSSD v nové vládě prosazovat levicový program.

Zároveň se dnes předsednictvo středočeské ČSSD shodlo, aby sociálně demokratičtí ministři respektovali usnesení nejvyšších orgánů strany a přerušili členství na dobu, kdy budou v úřednickém kabinetu. "O vylučování jsme se nebavili, nikdo to nenavrhoval," dodal Petera. "O vylučování jako takovém my hovořit nechceme, protože bychom ho zcela určitě nepodpořili," uvedl Řihák.

Názory ve straně se různí

Za Benešovou se v minulých dnech postavilo několik organizací ČSSD z různých částí republiky. Podpořila ji i domovská buňka v Kladně. "Není možné, abychom vlastní členy zatracovali za něco, co oni nezpůsobili. Marie Benešová je svéprávná, rozumná, právnicky vzdělaná žena a kladenská organizace za ní stojí a bude vždy stát," prohlásil šéf kladenských sociálních demokratů Zdeněk Syblík.

Nabídku stát se členem Rusnokovy vlády zatím podle informací ČTK a dalších médií přijalo devět premiérem oslovených lidí. Vznikající kabinet zřejmě bude mít 15 místo současných 17 členů, vyplynulo z nedělního Rusnokova vyjádření.

ČSSD nese účast svých členů v úřednické vládě ekonoma Jiřího Rusnoka nelibě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mluvil o tom, že by měli ze strany odejít. Většina krajských organizací ČSSD oslovených ČTK se domnívá, že by sociální demokraté, kteří vstoupí do Rusnokovy vlády, měli pozastavit členství. V ČSSD se podle ankety objevují i názory, že by měli stranu opustit, nebo naopak, že účast v úřednické vládě je v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …