Berlínská laboratoř přinesla dobrou zprávu: Ebola v Česku není

10.10.2014 8:04

Muž hospitalizovaný v Nemocnici Na Bulovce ebolu nemá. Podezření na tuto nemoc vyvrátil test laboratoře v Berlíně. Uvedl to web Zdravotnický deník.

Berlínská laboratoř přinesla dobrou zprávu: Ebola v Česku není
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Pacientem je český podnikatel, který se před 23 dny vrátil z Monrovie v Libérii. Má horečky, jiné příznaky eboly však nevykazuje. Může proto mít malárii či horečku dengue. Nemocnice jeho vzorky odeslala ve čtvrtek do Berlína, výsledky dostane od německých odborníků podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové odpoledne.

Muž začal pociťovat zdravotní potíže 17 dnů po návratu z Afriky. Hygienici vytipovali deset lidí, se kterými se muž po návratu do vlasti setkal. Zjišťuje se míra rizika jejich nakažení, ale ebola podle Čechové není přenosná v inkubační době 21 dnů.

Podezření na ebolu se v září nepotvrdilo ani u afrického studenta

Již v polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sierre Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…