Berlínský arcibiskup se hodně rázně postavil proti poslancům. Jde o povolené sňatky homosexuálů

04.07.2017 7:16

Německá progresivní levice se nepřestává radovat nad rozhodnutím poslanců, kteří svým hlasování postavili na roveň manželství mezi mužem a ženou svazku dvou lidí stejného pohlaví a dali jim také možnost adoptovat děti. Ozývají se však i kritické hlasy a deník Die Welt přináší jeden z těch nejhlasitějších, za kterým stojí berlínský arcibiskup Heiner Koch.

Berlínský arcibiskup se hodně rázně postavil proti poslancům. Jde o povolené sňatky homosexuálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Jak říká arcibiskup Koch, z pohledu katolické církve zůstává manželstvím spojení mezi mužem a ženou. „Otec a matka přivádí dítě na svět a starají se o ně. To je také důvod, proč by manželství mělo být speciálně chráněno. Je paradoxní, že ti, kteří chtěli ještě nedávno institut manželství úplně zrušit, nyní požadují manželství v podstatě pro všechny,“ konstatuje berlínský arcibiskup, který považuje rozhodnutí poslanců za ryze ideologické.

„Netvrdím, že jiné formy partnerství než manželství jsou méněcenné. Ale nazývají se prostě jinak a podléhají jiné formě právní ochrany. Řád stvoření má své opodstatnění a nevznikl jen tak nahodile. Dává velmi dobrý smysl, že má dítě otce a matku. Není tomu tak jen v době početí, ale po celý zbytek života. Jsem přesvědčen, že Stvořitel v tomto směru postupoval velmi moudře. Model manželství mezi mužem a ženou má i své historické opodstatnění.“

Rozhovor je ze strany deníku veden poměrně agresivně. Redaktor se například dotazuje, proč by mělo být manželství založeno na křesťanském základu, když tvoří křesťané menšinu. „V prvé řadě nejsme žádnou menšinou. Katolická církev má 24 milionů členů a evangelíků je asi o jeden milion méně. Srovnejte toto číslo s počty členů politických stran,“ argumentoval berlínský arcibiskup s tím, že církev se obává dalších možných změn ve vnímání definice pojmu rodina.

Církev měla dlouhodobě ve svém pohledu na manželství podporu u CDU Angely Merkelové. Ovšem uzákonění manželství mezi dvěma osobami stejného pohlaví i díky hlasům křesťanských demokratů CDU od církve na první pohled poněkud vzdaluje. „V prvé řadě musím říci, že respektuji různé názorové platformy uvnitř CDU. Za druhé jsem ale zároveň vděčný, že se ozvaly i hlasy proti tomu návrhu,“ připouští arcibiskup.

„Dostal jsem mnoho dopisů, kde mi lidé napsali, že nyní křesťanské hodnoty vlastně hájí jen Alternativa pro Německo. Ukazuje to, že CDU bude muset zabojovat o konzervativní voliče. Ale to samozřejmě není moje věc. To musí členové strany vědět sami. Neřekl bych ale, že bychom se chtěli vzdávat svého vlivu. I nadále budeme s jednotlivými stranami jednat. Nicméně postavit se za křesťanské hodnoty není jen úkolem církve, ale každého křesťana,“ uzavřel berlínský arcibiskup.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…