Berme migranty, buďme solidární, řekla herečka Kolářová. Jiné hvězdy však: Hlásiče prdů z EU. Kraviny lidí jako Merkelová, co nemají děti. A když začne Brusel vyhrožovat...

06.06.2017 20:11

Vláda se tento týden rozhodla, že už nepřijme žádné migranty, což sice některé osobnosti veřejného života vítají, jiné to však odmítají. „To, co dělá vláda, se mi nelíbí. Měli bychom být v rámci EU solidární,“ uvádí k tomu pro ParlamentníListy.cz třeba herečka Daniela Kolářová. S ní souzní i kubánský módní návrhář Osmany Laffita. „Je hezké, když je svět multikulturní,“ říká Laffita. Opačného názoru jsou ale herečka Zlata Adamovská či chirurg Pavel Pafko. „Je správné, aby si každá země řídila svou migrační politiku sama,“ míní Pafko. „Chtít po každé zemi, aby přijala určitý počet migrantů, není zrovna dobrá věc,“ zmiňuje i Adamovská. Co dalšího řekli ParlamentnímListům.cz umělci?

Berme migranty, buďme solidární, řekla herečka Kolářová. Jiné hvězdy však: Hlásiče prdů z EU. Kraviny lidí jako Merkelová, co nemají děti. A když začne Brusel vyhrožovat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Česká republika na základě unijních přerozdělovacích kvót nepřijme už žádné migranty z Itálie a Řecka. Rozhodla o tom v pondělí vláda. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) totiž kabinet systém kvót považuje za dysfunkční navíc za situace, kdy je zhoršená bezpečnostní situace. Ministerstvo vnitra ale bude připravovat obranu pro případné řízení, které by mohla kvůli nedodržování závazku vyvolat Evropská komise.

Na konci řízení vyvolaného Komisí by totiž mohly ty země, které se systému kvót nepodřídí, dostat od unijního soudu pokutu. V této souvislosti se hovoří až o deseti milionech eur (asi 270 milionů Kč).

Země EU si mají přerozdělit podle dohody 120 tisíc žadatelů o azyl původem ze Sýrie, Iráku a Eritreje. Česko, které by mělo do září přijmout přibližně 2600 lidí, zatím převzalo 12 migrantů z Řecka.

Část osobností veřejného života rozhodnutí vlády vítá, ale na druhé straně břehu jsou i tací, kteří míní, že bychom měli být s EU solidární.

Kubánský módní návrhář a designér Osmany Laffita, který žije v Česku, míní, že je dobré, když Evropa migranty přijímá.

„Rozhodnutí vlády proto není dobré. Je hezké, když je svět multikulturní, než jednokulturní, když je společnost otevřená, než plochá a uzavřená do sebe. Multikulturní svět je zajímavější, než když každý z nás žije ve svém rohu izolovaný od okolí,“ míní Laffita. Podle něj v ČR není žádný problém plynoucí z imigrantů.

„Přišlo sem tak možná 100 migrantů, a jaký problém od takového počtu může být? Takovou věcí by se jistě mohli zabývat v Anglii a v Německu, či ve Francii, ale v ČR? Budou volby, tak je to jistě pro politiky zajímavé téma. A proto se vynořují takové nápady jako je toto. Podle mne by ale bylo žádoucí řešit opravdové problémy, než pseudoimigranty, tedy problém, který zde ani neexistuje,“ dodal.

Měli bychom být solidární!

„To co dělá vláda, se mi nelíbí. Není to dobré. Měli bychom být v rámci EU solidární,“ uvedla krátce ve stejné lince i herečka Daniela Kolářová.

Její herecká kolegyně Zlata Adamovská již tak optimistická není. Podle jejího soudu je dobře, že se vláda ohlíží především po zájmu nás, Čechů. „Určitě je dobře, že se rozhodla imigranty nepřijímat. Podle mne by se spíš Evropská unie měla zamyslet nad tím, zda koná dobře a zda by nebylo prospěšné, kdyby v jejím uvažování přišla nějaká změna. Unie by měla přijmout v této věci razantní změnu. Chtít po každé zemi, aby přijala určitý počet migrantů není totiž zrovna dobrá věc,“ řekla Adamovská.

I herec Václav Upír Krejčí je přesvědčen o tom, že vláda dělá dobře, když už nechce imigranty přijímat. „Migranty bychom neměli přijímat v žádném případě! Já ale vládě nevěřím, že svůj odpor v této záležitosti dodrží. Známe to, jak to vypadá, když naši pohlaváři jedou do Bruselu a když nám Angela Merkel v této věci začne kázat! Dokážete si představit, jak by vláda otočila, když by Merkelová přijela kvůli tomu k nám? To by se pak děly věci! Ve vládě je totiž jeden vetší populista nežli druhý, nejsou stálí ve věcech, které by nám prospívaly. Naši politici prostě konají jen tak, jak se jim to hodí a jak vypadají preference jejich domovské strany,“ řekl herec.

Podle něj je vcelku jasné, že si nikdo domů nechce vzít nikoho cizího, když ani neví, co by tam provedl. Ovšem EU to dělá. „To je, jako by vás chtěli přemlouvat ve smyslu, že to je vyléčený pedofil a řekli by vám: Klidně si ho vemte domů na hlídání dětí! Já se jmenuji Merkelová, a říkám, že on je fakt výborný!“ popustil Krejčí výtku vůči „vítací politice“ Německa.

„Ten svět se zbláznil! Za vším hledejte peníze. Vždy je to nějaká mocenská síla, která by na tom mohla vydělat ještě víc. Ale proč tím musím trpět já? Ať nás nechají žít! Za chvíli bude Evropská unie vyrábět hlásiče prdů a nařizovat, kolikrát si můžeme uprdnout. Prostě vymýšlí kraviny a největší kraviny si vymýšlejí lidé, kteří nemají děti. Jako je Merkelová nebo Macron,“ dodal.

Moderátor, chovatel koní a herec Václav Vydra prý vůbec netuší, zda je stanovisko české vlády dobrou věcí. „Tato otázka není zrovna jednoduchá – pomoci druhému, anebo dát přednost bezpečnosti pro naše lidi? Co je pro nás přednější? To sám nevím. A jsem rád, že nejsem v kůži politiků, jsem rád, že tuto otázku nemusím osobně řešit,“ uvedl Vydra.

Ani podle chirurga Pavla Pafka není problém zcela jednostranný. „Do tohoto problému úplně nevidím. Nevím, kdo je čistý migrant, a kdo je jen někdo, kdo chce v cizí zemi pracovat. Mám však ve svém okolí mnoho lékařů z ciziny, kteří tady pracují a imigrovali k nám. Podle mne ČR přijímá migranty z ciziny tam, kde je nedostatek odborníků, jako je lékařství. A to vidím jako velmi správné,“ zmínil Pafko.

„Vzhledem k tomu, že boje v Sýrii pomalu končí, tak už takové množství lidí v ohrožení života není, ale v ohrožení ekonomickém je jich stále mnoho. Já sám jsem byl v Africe a viděl jsem mnoho těch, kteří byli rádi, že se vůbec najedli. Ovšem je jasné, že kdyby sem měli přijít všichni z Afriky, kteří jsou v nouzi a nemají co jíst, tak pak by se do Evropy vůbec nevešli. Je ale správné, aby si každý národ a každá země řídila svou imigrační politiku sama. Bezbřehé pouštění migrantů do Evropy a pak jejich přerozdělování – to není zrovna dobré... Bylo by jen otázkou času, kdy by přicházeli další a další statisíce lidí, kteří se mají pouze o něco hůře nežli my,“ dodal Pafko.

... už nikdo nemůže říkat, že teroristické útoky a migranti nemají souvislost

„Podle mne se vláda v tomto případě rozhodla dobře. A to v souvislosti se vším, nejenom v souvislosti s teroristickými útoky. Ovšem, jedno je jasné: dnes už nikdo nemůže říkat, že teroristické útoky a migranti nemají spolu žádnou souvislost,“ řekl předseda Obce českých spisovatelů a režisér Tomáš Magnusek.

Hudebník Felix Slováček a zpěvák Milan Drobný jsou zcela zajedno v myšlence, že „EU už něco musí vymyslet pro to, aby se zabránilo dalším teroristickým útokům“. „Nejsem ale přesvědčený v tom, že když se migrace utne, tak že se pak všemu zamezí. Terorista může mít nesčetně zákazů, stejně jeho odhodlání nezabráníte,“ pronesl Drobný.

„To, co vláda udělala, je dobrá věc. Pokud nám ze srdce EU budou vyhrožovat, že nám utnou peníze z eurodotací, tak co s tím naděláme? Budeme sice bez peněz, ale také bez migrantů!“ dodal rozhodně Slováček.

„Rozhodně vláda pokračuje v kursu, který nastoupila, který je ale vůči EU konfrontační. Zda se kabinet v tomto rozhodl dobře, nebo špatně, to ukáže až čas,“ říká spisovatel a publicista Ondřej Neff. A poukazuje na jednu věc – že rozhodnutí v žádném případě neřeší základní problém, kterým je nekontrolovatelný a nekontrolovaný příliv lidí z jiných kontinentů.

„Něco tu chybí. Totiž výrazná, hlasitá a srozumitelná diplomatická aktivita, která by vysvětlovala českou pozici. Jsem přesvědčen o tom, že bychom měli vynaložit veškeré úsilí vedoucí k tomu, abychom se prosadili v monolitu evropského politického světa a tlačili na to, aby kontrola schengenských hranic přestala být pouhou frází a stala se realitou. Realitou to je totiž pouze na hranicích Makedonie a na hranicích Maďarska, ale jinde ne. Stále převládá neochota jít do velmi studené vody, protože ochrana schengenských hranic předpokládá nasazení velmi výrazného násilí, kdy to navíc tzv. nebude hezky vypadat v televizních zprávách. To ale vědí všichni a ví to i Angela Merkelová! Jenom to překrývají slovy o tom, že jsme to v minulosti podcenili. Vylovené uprchlíky je třeba vracet do místa, odkud vypluli. K tomu je třeba přijmout zákony a vše zajistit materiálně. Jakmile toto bude, pak má smysl se bavit o tom, co s lidmi, kteří už na evropském území jsou; nějaké deportace jsou iluze,“ zmínil dále Neff. Zdůraznil však, že vládě rozhodnutí v žádném případě nevytýká, jen mu jde o to, aby se chovala i aktivně.

„Řekl bych, že vlk se nažral a koza... Je před volbami. Třeba hlasy xenofobů spadnou nejen soudruhovi Babišovi. Koneckonců se ptám, stojí-li vůbec někdo z migrantů o Českou republiku? Viz zkušenost s křesťany skončivšími v Německu,“ uvedl nakonec herec Pavel Nový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…