Berou pohádkové platy, ale nezajímají nás. Kolik lidí přijde k volbám letos?

16.05.2014 20:47

Přestože za nás europoslanci rozhodují a berou pohádkové platy, voleb do Evropského parlamentu se pravidelně účastní minimální počet voličů. I proto jsou analytikové před letošními volbami skeptičtí. Volby proběhnou v pátek 23. května a v sobotu 24. května, volit si budeme dohromady 21 zástupců.

Berou pohádkové platy, ale nezajímají nás. Kolik lidí přijde k volbám letos?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

„Když řekneme, že neseme volební lístky, tak vůbec neotevřou nebo řeknou, že nemají zájem, ať neobtěžujeme," přiblížila situaci serveru Ceskatelevize.cz brigádnice Kateřina Staňková, která roznáší volební lístky v Brně. Negativní postoj k volbám do Evropského parlamentu se objeví podle jihomoravské volební koordinátorky Evy Sychrové i letos. „Předpokládáme, že ani u těchto voleb volební účast nebude příliš vysoká. Myslíme si, že nepřesáhne 30 procent," řekla serveru.

K optimismu nenavádí ani čísla z předchozích voleb - v roce 2004 a 2009 přišlo odvolit přibližně 28 procent voličů. V České republice máme možnost zvolit dohromady dvacet jedna zástupců, kteří nás budou reprezentovat v parlamentu po dobu pěti let. Počet zástupců se odvíjí od počtu obyvatel daného státu, ale malé země jsou zvýhodněny. Mají zaručený větší počet křesel. Česká republika je také jedinou zemí v Evropské unii, kde mohou lidé volit během dvou dnů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…