Betonové „obludy“ z náměstí jsou fuč. Konec terorismu? Ne, byly úplně na...

19.06.2020 22:40

Z pražského Staroměstského náměstí byly odstraněny provizorní protiteroristické zábrany s černožlutým reflexním potěrem, které tam byly umístěny, aby zabránily útokům za pomoci vozidel, k nimž došlo ve francouzském Nice či v Berlíně. Prounijní aktivista Tomasz Peszynski se jal oslavovat. „Praha dnes odstranila tyto pomníky xenofobní politické hysterie z dob uprchlické krize,“ pochvaluje si. Jeho potěšení však zřejmě nebude mít dlouhého trvání. Staroměstské náměstí totiž obklopí až tři desítky nových protiteroristických zábran v podobě žulových kvádrů.

Betonové „obludy“ z náměstí jsou fuč. Konec terorismu? Ne, byly úplně na...
Foto: Repro Twitter @iprpraha
Popisek: Odstraňování bloků ze Staroměstského náměstí

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Odstranění zábran nejvíce oslavuje prounijní aktivista Tomasz Peszynski. Bloky, jež chránily obyvatele Prahy a turisty před hrozbou teroristického útoku, označil za „pomníky xenofobní politické hysterie“.

„Praha dnes odstranila tyto pomníky xenofobní politické hysterie z dob uprchlické krize. To to trvalo!“ zní od aktivisty.

Zřejmě však netuší, že náměstí bez protiteroristických zábran nezůstane a počalo se s umisťováním nových kvádrů z žuly, vycházejících z koncepce citybloků na Mariánském náměsrí a na Václavském náměstí.

„Bereme si příklad z ostatních měst. Betonové žluto-černé zátarasy narušují historický vzhled centra Prahy, a tak jsme se rozhodli je nahradit za tyto hezčí žulové kvádry. Ty zároveň stále plní svou bezpečnostní funkci,“ řekl k výměně dočasných bariér náměstek primátora pro bezpečnost a životní prostředí Petr Hlubuček.

Na Staroměstském náměstí během pátku přibylo 32 žulových citybloků. Rozšířit by se měly i na další místa včetně náměstí Republiky.

Institut plánování a rozvoje Prahy konečné zmizení dočasných bloků přivítal se slovy, že ty minulé byly „obludné“. Jak instituce dodává, bloky též neplnily svou hlavní funkci, jelikož se ukázalo, že jedoucí vozidlo zcela nezastaví.

Na spornou účinnost zábran upozorňoval dříve i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Když nemůžeme z důvodu bezpečnosti nevzhledné citybloky odstranit, jsem rád, že je alespoň můžeme vyměnit za esteticky přijatelné žulové kvádry, které vhodně dokreslí celé náměstí,“ pronesl.

Praha v boji proti terorismu již v předloňském roce v centru nainstalovala protiteroristické sloupky za jedenáct milionů korun. Na Staroměstském náměstí by však takováto zábrana byla dle Hlubučka příliš nákladná, jelikož je potřeba, aby se sloupky daly vysunovat a zároveň aby byly plně funkční, což je otázka desítek milionů korun.

Magistrát zatím většinou nechává rozmístit zábrany na většině citlivých míst vždy v průběhu významných svátků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…