Bez EU by to nešlo, věří generál Pavel. Slavíme 17 let členství, Petr Fiala připomněl zásluhy ODS

01.05.2021 12:31

1. května 2004 se Česká republika stala členskou zemí EU. Na sociální síti Facebook se k tomuto významnému korku v české historii přihlásili generál ve výslužbě Petr Pavel i předseda ODS Petr Fiala. Generál Pavel prohlásil, že je sice k počínání EU někdy kritický, ale přesto nevidí jinou alternativu, jak by si Česko mělo udržet solidní vyjednávací pozici v globalizovaném světě.

Bez EU by to nešlo, věří generál Pavel. Slavíme 17 let členství, Petr Fiala připomněl zásluhy ODS
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí
Generál ve výslužbě Petr Pavel, jenž nevyloučil, že by mohl kandidovat na prezidenta republiky, má za to, že právě v EU, ve velkém evropském společenství, je Česká republika schopna hájit své zájmy i proti mocnostem a nadnárodním korporacím.

„Před sedmnácti lety jsme vstoupili do Evropské unie. Naše členství ale nevnímám jako splněný cíl, ale jako ten nejlepší způsob, jak si v dnešním nestabilním světě velkých mocností a nadnárodních korporací co nejlépe ochránit a prosazovat naše zájmy. K tomu ale v Bruselu musíme vystupovat jednotně, konstruktivně a sebevědomě. Některá rozhodnutí EU samozřejmě vnímám kriticky, nakonec jsem v ní sám dva a půl roku pracoval, ale přesto nevidím jinou, lepší alternativu, jak si udržet místo u jednacího stolu k prosazování našich zájmů,“ poznamenal Pavel na sociální síti Facebook.

Dnešní předseda ODS Petr Fiala připomněl, že ODS měla na vstupu České republiky do Evropské unie velký podíl. Byl to ostatně Václav Klaus, pozdější prezident, kdo ještě v pozici premiéra podával přihlášku do EU.

„Před 17 lety Česká republika vstoupila do EU. Jsem hrdý, že na tom měla velký podíl ODS. Poté, co se nám podařilo zemi přivést do NATO, šlo o další velký úspěch. Překonali jsme tak 40 temných let komunismu a vrátili jsme se tam, kam jsme vždy patřili: na Západ,“ zdůraznil Fiala.

Petr Fiala promluvil k českému členství EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …