Bez Merkelové bychom na tom byli špatně, zaznělo od muže z Českého rozhlasu

23.08.2016 17:45

Angela Merkelová je nepřítelem číslo jedna pro velkou část Česka, což zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska nechápe. Nikdo jiný z celé Evropské unie toho totiž pro její soudržnost neudělal zdaleka tolik jako ona. Je nám výtečným partnerem a za to se jí dostává pouze kritiky.

Bez Merkelové bychom na tom byli špatně, zaznělo od muže z Českého rozhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

„Každá společnost si ráda hledá nepřátele a Češi v tom nejsou výjimkou. Za posledních zhruba dvacet měsíců máme v Česku jednu hlavní protivnici: Angelu Merkelovou,“ napsal Houska pár dní před příjezdem kancléřky do Prahy. Očekává, že se nyní budou všichni předhánět ve snaze ji co nejlépe odsoudit.

Houska přitom odpor k její osobě absolutně nechápe, protože je silnou političkou, která je pro Česko dobrým partnerem z mnoha důvodů. „Za dnešního stavu věcí můžeme říct, že cokoliv přijde po ní, bude pro Česko horší. To je ovšem Čechům jedno a místo toho kancléřku kvůli uprchlíkům tvrdě kritizují, ba spíše urážejí.“

Německo je přitom silnou zemí, která se svou silou umí zacházet. A z toho, jak činí dnes, vyplývá, že je zároveň i spojencem těch menších, slabších zemí. „Nikdo ze silných evropských politiků za poslední dekádu neudělal tolik pro udržení jednoty Evropské unie. Merkelová mohla dát mockrát přednost zájmům eurozóny a nevzít ohled na země, které euro nemají,“ napsal Houska s tím, že přesto, že je budoucnost společné měny pro Německo klíčová, nikdy ji Merkelová neupřednostnila před obecným konsenzem.

Je to právě německá kancléřka, kdo se snaží uklidňovat vášně ve společnosti a hledat společná řešení problémů. Vnímá tíhu německé zodpovědnosti jako nejsilnější evropské země. A ačkoliv stále prosazuje i zájmy Německa, což jí nelze vyčítat, činí tak mnohem méně agresivně než její předchůdci. „Vždyť Kohl po konci studené války chvíli váhal s garancí německo-polských hranic na Odře a Nise. U Schrödera, dnes placeného Moskvou, si o skrupulích nemusíme dělat iluze vůbec žádné.“

Houska následně sám napsal, že přes svůj kladný komentář považuje její politiku vítání uprchlíků za „zásadní chybu“. „Ale nikdy by kvůli tomu neházel do koše léta od našeho vstupu do Evropské unie, odkdy jsou česko-německé vztahy výborné.“ Akorát mnoho lidí v Česku má prostě příliš krátkou paměť. Například takový Václav Klaus, který podporuje Alternativu pro Německo. „Kdy v dějinách vzešlo od německých nacionálů pro Čechy něco dobrého?“ podotkl Houska.

A ať už si o Merkelové Češi myslí, co chtějí, její popularita je stálá a podpora CDU je taktéž stabilní. „Češi umějí nadávat nebo obviňovat své ‚nepřátele‘ ze všech možných zel, aktuálně – a absurdně – třeba z toho, že Merkelová chce miliony běženců v Evropě schválně, aby s jejich pomocí ‚rozředila‘ evropské národy a mohla vytvořit nadstátní celek.“ Podle Housky by však bylo mnohem prospěšnější, kdybychom s ní zasedli k jednomu stolu a v klidu o celém problému jednali místo toho, abychom na někoho hystericky ukazovali prstem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…