Bez Nagyové by prý Nečas padl už dávno. Otevřené svědectví o fungování ODS

12.09.2013 8:47

Deník Blesk zahájil předvolební sérii rozhovorů s nejvyššími představiteli kandidujících stran. ODS po rezignaci Petra Nečase žádného předsedu nemá, zastoupil jej tedy první místopředseda Martin Kuba, který stranu aktuálně řídí. Vymezil se proti svému spojování s „kmotry“ a prozradil, jak důležitá byla pro předsedu Nečase jeho bájná „tajemnice“ Jana Nagyová.

Bez Nagyové by prý Nečas padl už dávno. Otevřené svědectví o fungování ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS jednala o aktuální politické situaci a přípravě na volby

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Kuba především odmítl tradiční spojování své osoby s vlivným jihočeským politikem a podnikatelem Pavlem Dlouhým, přezdívaným „kníže z Hluboké“. „Tohle už je spíš mediální příběh: Poslední kongres opět ukázal, že tím, kdo rozhoduje v ODS, je členská základna,“ uvedl. Nehodlá prý zapírat, že místostarostu Hluboké nad Vltavou zná, ale vždy se rozhoduje sám za sebe.

Téma „regionálních kmotrů“ podle něj vytáhl Mirek Topolánek, když potřeboval na někoho svést, že ztratil pozici. A od té doby to řada lidí s gustem využívá ve stranických soubojích. „Realitou je, že po Praze běhá spousta lobbistů, kteří nejsou členy žádných stran a snaží se něco ovlivnit. V ODS už se jim ale nedaří a ani dařit nebude,“ ujistil.

První místopředseda ODS se nemohl vyhnout ani tématu Jany Nagyové, nejbližší spolupracovnice Petra Nečase, která nakonec předsedu ODS stáhla ke dnu a z Kuby tím učinila nejvýše postaveného straníka. Přiznal, že právě Nagyová byla tím člověkem, přes kterého všichni domlouvali kontakty s Nečasem. „On se totiž s nikým téměř nebavil, nikomu nevěřil. Jana Nagyová za něj plnila tu funkci komunikace se členy strany. Bez ní by Petr Nečas padl už dávno,“ myslí si první místopředseda.

Závěrečný dotaz směřoval na vysněný volební výsledek a redaktorka Blesku se ironicky zeptala, zda by to mohlo být dvacet či třicet procent, které ODS získávala v minulosti. „Myslím, že v těchto volbách se to ještě nepovede. Ale v budoucnu určitě,“ věří Kuba.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…