Bez Schwarzenbergova kultu a Kalouskova mozku není v TOPce nic, kritizují HN

09.12.2013 9:35

TOP 09 se předvedla jako kamenná strana vůdcovského typu, kde se nerodí nové osobnosti, píše ve svém komentáři redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk v reakci na víkendový sněm strany, na němž delegáti volili (staro)nové vedení.

Bez Schwarzenbergova kultu a Kalouskova mozku není v TOPce nic, kritizují HN
Foto: Hans Štembera
Popisek: 3. celostátní sněm TOP 09. Na pořadu byla volba předsednictva. Předsedou zůstal Karel Schwarzenberg a 1. místopředsedou Miroslav Kalousek

"Když se nedaří, lidé zpravidla mění své chování," píše Honzejk v komentáři pro HN. Člověk by očekával, že to bude platit i v politice, že si strana, která ztratí téměř 280 tisíc voličů, položí otázku, co dělá špatně a jak by se měla změnit.

TOP 09 ale podle komentátora ukázala, že nic měnit nechce, když zvolila předsedou opět Karla Schwarzenberga a prvním místopředsedou Miroslava Kalouska. Své místopředsednické posty obhájili také "lidi, které nikdo nezná, a pokud nic neprovedou, ani je nepozná," čímž má Honzejk na mysli Helenu Langšádlovou, Pavola Lukšu a Marka Ženíška.

"TOP 09 se předvedla jako kamenná strana vůdcovského typu, kde se nerodí nové osobnosti, a pokud ano, tak v hlubokém stínu vládnoucího 'ideálního páru' Kalousek-Schwarzenberg," píše redaktor. "Bez Schwarzenbergova kultu a Kalouskova mozku není TOP 09 nic. Co až jedno nebo druhé vyhasne?" ptá se Honzejk.

Reflexe chybí, velkohubost skončí blbě

Vedle personálií se nabízí program, ovšem reflexe vlastního propadu podle autora komentáře chybí. Nezaznělo prý téměř nic o hledání osobností v regionech, o dobudování struktury strany, obraně před vlastními kmotříky nebo o práci na radnicích a krajích.

"Dojem: Voliči štěkají a topka táhne dál," shrnuje Honzejk. Nikdo si prý nepoložil ani do budoucna možná klíčovou otázku, čím se TOP 09 vlastně liší od ODS. Místo toho prý bylo motivem sjezdu strany hledání nepřítele, který byl nakonec nalezen v monarchovi a oligarchovi - prezidentu Miloši Zemanovi a šéfu hnutí ANO Andreji Babišovi. A jako hlavní cíl byl vytyčen boj za parlamentní demokracii a proti omezování Parlamentu.

"Každá velkohubost skončí blbě, říká Karel Schwarzenberg. A má pravdu," uzavírá Petr Honzejk svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…