Bez naší intervence by bylo ještě mnohem hůře, zdůrazňoval guvernér Singer v ČT

17.02.2014 21:47

Již tři měsíce uplynuly od intervence České národní banky, a přesto stále vzbuzuje rozporuplné reakce. Guvernér ČNB Miroslav Singer však za tímto krokem pevně stojí. „Zásah byl nezbytný, aby nevznikly škody,“ uvedl v pořadu Hyde park na ČT24.

Bez naší intervence by bylo ještě mnohem hůře, zdůrazňoval guvernér Singer v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer s Jiřím Rusnokem

Singer v pořadu vysvětloval, že v okamžiku, kdy dojde k poklesu cen, klesne i rychlost oběhu peněz, čímž se zpomalí celá ekonomika a dochází ke škodám. Aby ČNB zabránila deflaci, způsobila proto umělou inflaci. „I na pohled stejné ceny znamenají, že se neustále zvyšuje cena,“ dodal. Druhým motivem prý pak byla otázka dluhů – ti, kteří v době deflace počítají s příjmy, o ně přicházejí.

Diváci ale svými dotazy dávali najevo, že s intervencí důrazně nesouhlasí. Jeden z nich dokonce přirovnal tento krok k měnové reformě z roku 1953. „To je trochu něco jiného, měnové reformy způsobují dramatický úbytek úspor,“ nesouhlasil guvernér. O úspory přišli lidé podle jeho slov kvůli poklesu kurzu, který je ale standardním nástrojem ČNB a neustále kolísá.

Pozitivní změny kurzu lidé nevnímají

„Když lidé získávali úspory při posilování kurzu, to samozřejmě nevnímali. Ale rozumím tomu, jsme národ střadatelů,“ řekl a poukázal na výsledky nedávného průzkumu, podle něhož tři ze čtyř Čechů spoří.

Singer také popřel, že by na intervenci vydělala nejbohatší vrstva obyvatel. Dlouhodobě na tom nejvíce prý vydělává celá ekonomika, která poté svůj růst pozitivně promítne do výše mezd a dalších příjmů. Připustil, že intervence se ve výsledku nemusí kladně dotknout každého občana, avšak toho ani není měnová politika schopna, neboť cílí na průměr, nikoli na jednotlivce.

Výsledky hlasování se zveřejní za šest let

Z celkem sedmi členů bankovní rady zvedli svou ruku pro intervenci čtyři z nich, zbylí tři byli proti. Možnost, že by u tak velkého kroku při těsném výsledku hlasování bylo lepší raději intervenci odložit, ale Singer označil za nesmyslnou. „Obecně platí to, že bankovní rada rozhoduje většinou, že sedm lidí se pohádá a pak se rozhodne, nic lepšího neexistuje,“ prohlásil s tím, že detail rozhodnutí zveřejní ČNB za šest let.

Symbolem soudobé společnosti je neustálá honba za růstem ekonomiky. Nabízí se proto otázka, kam vysoko lze až vyšplhat. Singer vyjádřil svou skepsi k představě, že by společnost mohla fungovat bez dlouhodobého ekonomického růstu. „Historie lidstva není o poklesu. Věřím, že naše civilizace je na růstu založena a bez něj by podle mě byla odsouzena k zániku,“ míní.

Pro euro není správný čas

Přestože ČNB deklarovala pokles nezaměstnanosti, v lednu tohoto roku byl počet nezaměstnaných lidí nejvyšší v dějinách země. Podle guvernéra se ale v tak krátkém časovém horizontu ještě nemohly projevit kladné vlivy intervence. Očekává, že se tak stane v období minimálně jednoho roku.

Přijmout, či nepřijmout euro? Podle Singera ještě neuzrál ten správný čas. Navíc se domnívá, že celkový projekt společné evropské měny vycházel z velmi špatných kalkulací, na jejichž základě nyní jisté země prosperují, například Německo či Francie, avšak jižním státům žádné benefity nepřinesl.

„Jsou to země, které neudělaly správně svou přípravu, které nezvládly své domácí úkoly. A ani my je ještě udělané nemáme,“ svěřil se se svým názorem. Na něm ale toto rozhodnutí neleží. Jak připomněl, přijetí eura je vždy politickým rozhodnutím, a tak bude záležet na naší vládě, jakým směrem se Česká republika vydá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…