Bez povolení manžela ženy ze Saúdské Arábie nenavštíví ani lékaře. Tisíce žen toho mají dost

29.09.2016 20:58

Ženy v Saúdské Arábii pozvedají hlas. Tisíce žen podepsaly petici, ve které dávají najevo, že chtějí rozhodovat o svém životě bez mužských poručníků. Informuje o tom server Českého rozhlasu.

Bez povolení manžela ženy ze Saúdské Arábie nenavštíví ani lékaře. Tisíce žen toho mají dost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na ulici u mešity svítí lampa, ale jde i o kamerový systém

„Provdat se. Cestovat za hranice. A mnohdy i studovat, pracovat, pronajmout si byt či navštívit lékaře. To všechno Saúdské Arabky nemohou, pokud jim to nedovolí jejich mužský poručník, který je zastupuje před tváří zákona. Bývá jím jejich nejbližší mužský příbuzný – nejčastěji manžel, případně syn, který osud ženy drží v rukách, a v mnoha ohledech tak vládne jejímu životu,“ připomíná server.

Celou zprávu naleznete zde.

Tisíce žen se teď rozhodly dát najevo, že už toho mají plné zuby. Jaly se proto podepisovat petici „#IAmMyOwnGuardian", kterou podepsalo už 14 tisíc příslušnic něžného pohlaví. Ženy se zkrátka chtějí životem protlouct bez různých povolení mužů. Za aktuální kampaní stojí v Saúdské Arábii dobře známá aktivistka Aziza Al-Yousefová. Tato žena organizuje vzdělávací semináře a snaží se nabourat tradiční vzorce chování.  

Otázkou je, zda se kampaň dočká nějaké odezvy. Aziza Al-Yousefová prozradila BBC, že při organizování podobných akcí nenaráží na odpor, naráží na lhostejnost nejvyšších míst. Protesty v podstatě narazí na zeď mlčení a postupně utichnou.

Sluší se však také dodat, že se zároveň rozběhla protiakce, která systém poručnictví označuje za správný, potřebný a chránící ženy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…