Bez změny stanov nelze čelit "betonářům" v ODS, míní nadějní politici

09.02.2013 8:26

Občanští demokraté již nějaký čas mluví o potřebě hledání nových lídrů, kteří do stranických plachet vnesou nový vítr. Kdo by ale mohl být těmito nadějnými tvářemi? Sobotní MF Dnes poukazuje např. na Martina Kupku, bývalého tiskového mluvčího ODS a nynějšího starostu středočeských Líbeznic. Ten však poukazuje na to, že k potřebným proměnám nedojde bez změny stanov. Jen tak bude možné čelit lidem, kterým vyhovují současné poměry ve straně.

Bez změny stanov nelze čelit "betonářům" v ODS, míní nadějní politici
Foto: Archiv Martina Kupky
Popisek: Starosta Líbeznic a bývalý mluvčí ODS Martin Kupka

Martin Kupka nebo olomoucký primátor Martin Novotný, kterému se v roce 2010 podařilo ve volbách obhájit primátorský post v krajské metropoli. To jsou nové tváře, které by mohly ODS přinést naději, neboť to jsou ti, kterým se podařilo voliče přesvědčit, že jejich hlas pro ODS je hlasem dobře investovaným. Tito muži se však musí v možném postupu postavit např. Petru Tluchořovi ve středních Čechách nebo Ivanu Langerovi v Olomouckém kraji. Langer je přitom politikem, kterého voliči vyhnali ze sněmovny.

Lídři se musí vybírat na základě výsledků

"Při sestavování kandidátek mají stále velkou moc skupiny, které v ODS ovládnou oblast. Proto se v ODS dosud objevují případy hromadných náborů, jejichž pomocí se pak daří stávající poměry zabetonovat. Proto myslím, že by pomohla změna stanov, která by zohledňovala nejen počet členů v místních sdruženích, ale také volební výsledky, které ta sdružení ve svých obcích a městech dosáhla," míní Kupka.

O Kupkovi se v krajských volbách uvažovalo jako o lídrovi ve Středočeském kraji, kde však své zájmy hájil i dnes již bývalý poslanec Petr Tluchoř. V podobném střetu stál i Novotný, který se chtěl dostat do širšího vedení strany, ale narazil na ambice exministra vnitra Ivana Langera. Nakonec se do onoho širšího vedení dostal z pozice náhradníka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…