Běženci jsou pátá kolona, ty už známe. Stačí osm set radikálů a ČR se rozloží, varoval u Jílkové analytik Štefec. Ovšem šéf humanistů Tamáš to pojal úplně jinak...

12.11.2015 23:19

K destabilizaci České republiky stačí osm set odhodlaných radikálních islámských bojovníků. Tato hrozivá slova pronesl v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové vojenský analytik Jaroslav Štefec. Proti tomuto názoru se postavil předseda Humanistické strany Jan Tamáš. Podle jeho názoru česká armáda jen straší uprchlickou krizí, která nepředstavuje hrozbu, protože uprchlíci jsou jen hladoví lidé hledající bezpečí. Ze zbrojení navíc profitují USA.

Běženci jsou pátá kolona, ty už známe. Stačí osm set radikálů a ČR se rozloží, varoval u Jílkové analytik Štefec. Ovšem šéf humanistů Tamáš to pojal úplně jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

Ministerstvo obrany před pár dny podepsalo miliardový kontrakt na obnovu techniky vzdušných sil. Nejde o další zakázku, kterou bude za pár měsíců či let řešit soud jako předraženou? A je česká armáda vlastně bojeschopná? To jsou otázky, které v pořadu České televize Máte slovo ve čtvrtek položila moderátorka Michaela Jílková. Navázala přitom i na uprchlickou krizi. Samo ministerstvo se totiž uprchlické krize dovolává, byť to není jediný důvod.

Rozčílený Tamáš: Uprchlíci mají hlad a žízeň, nepředstavují riziko!

Hosty ve studiu ČT byli předseda Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny a poslanec Úsvitu - Národní koalice David Kádner, koordinátor a poradce náčelníka generálního štábu pro oblast Aktivní zálohy Ludvík Cimburek, vojenský analytik Jaroslav Štefec, analytik Transparency International Milan Eibl, předseda Humanistické strany Jan Tamáš a generálmajor ve výslužbě Hynek Blaško.

Kádner se domnívá, že česká armáda je bojeschopná, ale musí se operativně připravovat i na migrační vlnu. „My jsme skoro jediná země, která v tuto chvíli ještě nemonitoruje hranice,“ upozornil. Shoduje se v tom s prezidentem Milošem Zemanem.

Jasně proti tomuto názoru se postavil Tamáš. „V tuhle chvíli žádné riziko není, protože nepřítel v podobě uprchlíků neexistuje, takže není důvod investovat do armády,“ řekl jasně. Podle Blaška se ale Tamáš jednoznačně mýlí. „V okamžiku krize musíme reagovat okamžitě,“ zdůraznil Blaško. Naše armáda prý navíc od roku 1993 prodělala tolik kotrmelců, že je konečně třeba ji stabilizovat a posílit. Stabilizace by měla probíhat i tak, že bude armáda používat jednotné vybavení, což se zatím nedaří zcela zrealizovat.

Tamáš oponoval, že Blaško jako voják preferuje vojenská řešení, ale kromě nich existují i řešení diplomatická,s jejichž pomocí musíme řešit příčiny krize.

Peníze mizící v „černé díře“

Svůj pohled přidal i Cimburek. „Evropou se ženou stovky tisíc migrantů a nikdo v současné době neví, k čemu to povede. I to je jeden z důvodů, proč armáda nakupuje nové zbraně. Ale pozor, my mluvíme o tom, že se snažíme dostat na stav, který jsme si naplánovali už před několika lety,“ upozornil.  

Eibl má zato, že Ministerstvo obrany spíše zneužívá uprchlickou krizi k tomu, aby odůvodnilo posilování našeho vojska. Uznává sice, že armádu je třeba posílit, ale je nutné to dělat transparentně, aby peníze nemizely kdesi v „černé díře“. Prozatím bohužel nemáme jistotu, že je s financemi v armádě nakládáno účelově. Podle Kádnera je ale problém v armádě postupovat cestou otevřených výběrových řízení, neboť to velmi brzdí celý proces. Kádner následně připustil, že vláda někdy neví, jak si co nejefektivněji počínat s určitým balíkem peněz.

Moderátorka Jílková v armádě

V publiku se ozvala Dana Feminová z Organizace bez válek a násilí, která si kladla otázku, proč se vlastně potřebujeme vyzbrojovat. „Uprchlíci jsou pouze záminka. Takže proti čemu se bráníme, proti těm unaveným a zmrzlým lidem?“ ptala se s poukazem na to, že proti jaderným velmocem nás naše armáda stejně nedokáže ubránit. Cimburek jí obratem odpověděl. Armáda se musí připravit na všechny scénáře. V případě potřeby může povolat i ženy. „Třeba i vás,“ obrátil se kapitán Cimburek na Jílkovou. Co by v armádě dělala? „Já si vás dokážu představit na pozici jakési mluvčí, která bude promlouvat k nováčkům,“ poznamenal s úsměvem. Znovu ale zopakoval, že armáda má v tuto chvíli podstav a je třeba to napravit.

Na jeho stranu se postavil další host z publika. „Já jsem trojnásobný dědeček a mám strach o své vnoučky. OSN absolutně selhala, EU absolutně selhala, protože její představitelka řekla něco, co nikdy neměla říct. Takže my jsme teď ve válce,“ prohlásil před kamerami. Tamáš s ním ale nesouhlasil. Mínil totiž, že s uprchlíky nejsme ve válce. „Měli bychom spíš myslet na to, jak jim dáme napít, jak jim dáme najíst,“ apeloval na občany předseda Humanistické strany.

V tu chvíli se neudržel generálmajor ve výslužbě Hynek Blaško. „Uprchlíci jsou pátá kolona a my máme své zkušenosti s pátou kolonou,“ upozornil. Armáda je zodpovědná za obranu státu, pokud bude třeba, a má mít prostředky na to, aby mohla plnit svou ústavní povinnost. Analytik Štefec dal sice Blaškovi za pravdu, ale posteskl si nad tím, že armáda nenakupovala efektivně. „Armáda je v situaci malého kluka, kterému dáte pět set korun a řeknete mu: Běž si koupit boty. A on jde a koupí první, které se mu líbí. A už neřeší, jak se hodí do deště, do sněhu a tak dále,“ upozornil Štefec.

Zeman se ozval a dodnes je kritizován

Před kamerami také zaznělo, že se některé části světa potýkají s nedostatkem vody, takže musíme počítat s velkými přesuny občanů, z nichž mohou vzejít ozbrojené konflikty. Upozornil na to jeden z vojáků. Na tyto potenciální konflikty musíme být připraveni. „Pan prezident Zeman jednou použil slovo invaze a do dneška je za to popotahován. Ale když na to někdo upozorní, je označován za neofašistu, neostalinistu a tak podobně.

V tu chvíli se znovu neudržel Tamáš. „Pokud už uvažujeme o válce, přiznáváme selhání politiků,“ zdůrazňoval. „Vy tady strašíte,“ udeřil na své oponenty. Uprchlíci žádné kalašnikovy nemají a neútočí na nás. Jenže pokud budou chtít, mohou přepadnout například policejní služebny či jiná místa, kde se dostanou ke zbraním, a uskutečnit ozbrojenou akci. Na tuto možnost ve studiu upozornil Štefec. Blaško doplnil, že naše armáda musí být vybavena natolik, aby odradila případné agresory.

„Ale nakupovat granátomety a argumentovat přitom uprchlickou krizí, to nemá logiku,“ udeřil Eibl. Kádner odvětil, že se naše armáda nechystá jen na rizika spojená s uprchlickou krizí, ale musí mít na paměti i rusko-ukrajinský konflikt na Ukrajině a jiné potenciální hrozby.

Martin Koller, toho času důchodce, prozradil, že před několika lety působil v arabském světě a viděl, jak se muslimové radikalizují. „Bohužel je situace taková, že je islám dnes bojovou doktrínou,“ varoval.

Feminová dala svému předřečníkovi za pravdu, ale obratem dodala, že radikálové pocházejí především ze Saúdské Arábie, což je hlavní spojenec USA, který financuje i Islámský stát. "Já si myslím, že jde o spojení s tím, že americký prezident Obama vyzýval členské státy NATO, aby posílily financování svých ozbrojených složek, což vyhovuje americkým zbrojařským koncernům. My jsme v tuto chvíli vyzbrojeni až po zuby,“ vyjádřila svůj názor Feminová.

K destabilizaci republiky prý stačí osm set bojovníků

Hrozivě znějící reakci na slova Feminové pronesl Štefec. Česká armáda se podle jeho názoru prostě musí postavit hrozbám spojeným s uprchlickou krizí. „Existující modely předpokládají, že k destabilizaci České republiky stačí přibližně osm stovek odhodlaných bojovníků,“ prozradil. Podle Cimburka bude možné tuto situaci vyřešit, pakliže posílíme naše aktivní zálohy. Armáda podle jeho názoru stojí o muže a ženy, kteří si na armádu nechtějí jen hrát, ale budou brát svou službu zodpovědně.

Uvědomme si, že střežit hranice má policie. Armáda bude případně sloužit jako zásobník lidských sil. V tu chvíli se ozvala mladá žena z publika, která na sebe prozradila, že je studentka, a ptala se, co může udělat pro to, aby své zemi pomohla. Podle Cimburka se veškerý nábor k aktivním zálohám odehrává přes krajská vojenská velitelství, takže se lze nahlásit tam.

Předseda Humanistické strany Tamáš ovšem zopakoval, že lidé už mají dost válek, a vyzval k prosazování mírových řešení. „Já se uprchlíků nebojím a nemyslím si, že by nám tu někdo chtěl měnit naše státní uspořádání, a těch několik tisíc lidí, kteří mají hlad, nás neohrozí,“ konstatoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…