Běženci nalezení ve čtvrtek v dodávce už jsou v táborech. Většinou v Bělé

22.04.2016 20:57

Většina migrantů z Afghánistánu, které ve čtvrtek zadrželi policisté v Poběžovicích na Domažlicku, je už v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové. V bulharské dodávce zajistili ve čtvrtek ráno policisté 26 cizinců, řidič a spolujezdec z dodávky utekli a policie po nich dál pátrá. Zprávu přinesla ČTK.

Běženci nalezení ve čtvrtek v dodávce už jsou v táborech. Většinou v Bělé
Foto: Reprofoto:ČT
Popisek: Uprchlíci v Bělé - Jezové začali po návštěvě ministra Chovance demolovat zařízení

Do uprchlického zařízení policisté během noci převezli 21 zadržených cizinců. Zbývajících pět je zatím na policii v Plzni. Až policisté dokončí jejich výslechy a všechny úkony, převezou je do detenčního zařízení v Drahonicích, uvedla dnes mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Při výsleších se ukázalo, že dva ze zadržených mužů jsou Pákistánci.

„Provedením porovnání otisků prstů v policejních databázích vyšlo najevo, že všechny osoby převezené do Bělé-Jezové jsou již registrované v jiném členském státě Evropské unie (Maďarsko a Bulharsko) a jde o takzvané dublinské případy,“ uvedla Rendlová. U zbylých pěti lidí policisté zjišťují, zda byli rovněž registrováni už dříve v jiné zemi EU.

Uprchlého řidiče a spolujezdce z auta policie dál hledá

Současný takzvaný dublinský systém předpokládá, že žádosti o azyl řeší první země, kde se žadatel dostal na území EU. V nynější migrační krizi se ale tento mechanismus ukázal jako jen málo funkční.

Uprchlého řidiče a spolujezdce z auta policie dál hledá. Domažličtí kriminalisté zahájili trestní řízení a muže podezírají z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová. Mužům, kteří podle ní naložili běžence do nákladního prostoru dodávky na dosud neznámém místě v Maďarsku a chtěli je přes Maďarsko a ČR převézt do Německa, hrozí v případě dopadení a usvědčení u soudu až dvouleté vězení.

Patnáct zajištěných cizinců mělo platný afghánský pas, ostatní tvrdili, že cestovní doklad nevlastní. Mezi zadrženými migranty bylo podle Rendlové pět samostatně cestujících mužů a dvě rodiny. První rodinu tvoří muž, žena a pět dětí a druhou rodinu tvoří rozvětvené příbuzenstvo – tři muži, tři ženy a osm dětí. Všechny dospělé policie ve čtvrtek vyslechla v jejich rodném jazyce.

Bulharskou dodávku Peugeot Boxer, ve které bylo 26 běženců včetně dětí od půl roku do 15 let, zadrželi policisté ve čtvrtek ráno v Poběžovicích. Policie vůz monitorovala, protože měla podezření, že by se v něm mohli nelegálně přepravovat migranti přes hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…