Běženci zklamaně míří zpět z Evropy. Necítili se tu prý vítáni

03.01.2016 21:17

Tisíce uprchlíků, kteří mířili do EU za lepším životem, se zklamaně vracejí domů. V loňském roce se na cestu zpět vypravilo na 35 tisíc lidí, dalších 17 tisíc bylo vyhoštěno. Z Evropy odcházejí i lidé, kteří např. za útěk před Islámským státem zaplatili v přepočtu i 300 tisíc korun.

Běženci zklamaně míří zpět z Evropy. Necítili se tu prý vítáni
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

S odvoláním na zahraniční zdroje informuje server Lidovky.cz o tom, že se domů do Iráku jen v roce 2015 vrátily tisíce zklamaných lidí. Mimo jiné i proto, že se v Evropě necítili vítáni. The Washington Post přinesl příběh pětadvacetiletého Faisala Uday Faisala, který podle vlastních slov snil o bezpečném životě v Evropě. Chtěl byt a pravidelný příjem ze zaměstnání.

„Zahodil proto svou práci v iráckém Bagdádu a odcestoval do Turecka. Zde se připojil k vlně migrantů mířících na evropský kontinent. Ve Švédsku, kam se po měsíci dostal, ale šťastný nebyl. V listopadu se tak připojil k další skupině, tentokrát 778 Iráčanů, kterým cestu zpátky domů pomohla zařídit Mezinárodní organizace pro migraci,“ píše server. 

Faisala k odchodu země přiměly jen ekonomické důvody, ale jiní opravdu prchali před válkou. V Evropě však narazili na odpor úřadů. Je jim dáváno na srozuměnou, že je Německo přeplněné. Ibrahim Abdullah se rozhodl pro cestu do země poté, co ho Islámský stát připravil o dům. Této teroristické organizace se bál tak moc, že byl ochoten za cestu na starý kontinent zaplatit skoro 300 tisíc korun. Na udělení azylu pak čekal celé měsíce a pořád nic. Jednoho dne se proto zklamaně rozhodl pro návrat domů.

Finsko a Belgie už vzkázaly iráckým úřadům, že tamní občany budou automaticky odmítat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…