Bezmocnost Babišova ministerstva. Města dobývají hazardní mafie

07.04.2016 17:50

Jen tři měsíce poté, co začala platit daňová novela loterijního zákona, mají města, která využila zákazových vyhlášek proti hazardu, čím dál větší problémy s nelegálními provozovateli. Jako houby po dešti se šíří po městech, která přijala zákazovou vyhlášku, soukromé kluby s kvízomaty. Těch jsou ve městech jako například Otrokovice, Kroměříž, Brno či Jihlava již stovky, po celé republice pak tisíce. Tento scénář velmi akutně hrozí kvůli populismu politiků i v některých pražských městských částech.

Bezmocnost Babišova ministerstva. Města dobývají hazardní mafie
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

„Specializovaný finanční úřad již uložil provozovatelům kvízomatů několik pokut v horní hranici 10 milionů korun. Celkově byly prozatím pravomocně uloženy pokuty ve výši přesahující 31 milionů za provozování cca 1600 kvízomatů v 500 provozovnách. V přípravě jsou další rozhodnutí o uložení pokuty. Zároveň bylo ve všech případech podáno trestní oznámení,“ řekla ParlamentnímListům.cz Gabriela Štěpanyová z oddělení vnějších vztahů MF.

Ministerstvo financí přiznává, že vymahatelnost pokut je zatím tristní. Třeba jeden ze sankcionovaných provozovatelů kvízomatů se obrátil na Krajský soud v Ostravě. Ten usnesením přiznal žalobě odkladný účinek. Pokuta tak bude vymahatelná až na základě pravomocného rozhodnutí soudu. Důvody jsou ovšem spíše komické – společnost zabývající se provozováním nelegálního hazardu totiž argumentovala u soudu tím, že by ji tak vysoká pokuta mohla zlikvidovat. Podle našich informací by se tak paradoxně problém vyřešil. Firma totiž krátce po udělení pokuty utlumila své aktivity a činnost pokračuje prostřednictvím dalších subjektů. Takže pravděpodobnost, že pokutu nikdy nezaplatí, je vysoká.

"Je to nekonečný příběh. Stát se vyčerpává řešením důsledků namísto toho, aby působil preventivně a osvětově. Kdyby dokázal vysvětlit obcím nesmyslnost prohibice, nevznikalo by prostředí pro ilegální provoz. Ministr financí ale ví, že politicky výnosnější je viditelná komedie pro voliče, než vyřešení problému. Mohou tedy předepisovat pokuty od rána do večera, ale nevyberou stejně nic", řekl pro ParlamentníListy.cz prezident SPELOS Petr Vrzáň.

Podle Petra Vrzáně naštěstí již někteří komunální politici procitli a přehodnotili nesmyslnost vlastních prohibičních vyhlášek, jako např. v Kladně či Havlíčkově Brodě. Regulovaným provozem tak pomáhají likvidovat šedou zónu, se zcela jasným pozitivním rozpočtovým dopadem a zaměstnaností v legálních provozovnách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…