Běžní Němci nikdy neměli cizince rádi. Řešili jen to, že jim obsadili tělocvičnu, vzpomíná česká emigrantka

01.11.2015 7:03

Lidé, kteří prchali z Československa před komunisty, chápou lépe než mnozí jiní, jak se cítí dnešní uprchlíci mířící do Německa. Své o tom ví i herečka Národního divadla a bývalá modelka Jana Heuerová, která ve svých 22 letech opustila rodnou vlast a v roce 1969 se usadila v Německu. Tam později pomáhala dalším uprchlíkům, a když jí bylo v životě nejhůř, dostalo se jí od uprchlíků pomoci, které si velmi cení.

Běžní Němci nikdy neměli cizince rádi. Řešili jen to, že jim obsadili tělocvičnu, vzpomíná česká emigrantka
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Herečka Národního divadla a bývalá modelka Jana Heuerová v roce 1969 opustila komunistické Československo a usadila se v Německu. Ví tedy, jaké to je cítit se jako uprchlík. Když pak v osmdesátých letech minulého století Němci přijali uprchlíky z Afghánistánu, chodila mezi ně a pomáhala jim. Rodilí Němci byli často jen znechucení, protože uprchlíci bydleli v tělocvičně, takže původní obyvatelé neměli kde cvičit.

„Já jsem s nimi cítila. Němci na ně byli ale tehdy naštvaní. Nemohli v hale cvičit. Říkali, ať jdou domů. I mě se po čtyřiceti letech, co jsem v Německu žila, ptali, když zjistili, že nejsem Němka, kdy se tedy vrátím zpátky do své země. Já jsem se ale nakonec vrátila, protože jsem mohla. A to přeji všem, kteří ztratili svou vlast, aby se mohli vrátit do demokratické a bezpečné země,“ poznamenala Heuerová pro server Echo24.cz.

Později se jí to vrátilo, Afghánci na její dobrý skutek nezapomněli. Herečku totiž potkala životní tragédie. Její syn spáchal sebevraždu. Prošla si navíc rozvodem, takže v určité fázi života měla opravdu velmi hluboké deprese, ale pak jednoho dne v obchodě potkala Afghánku, které kdysi pomohla.

„Stěhovala jsem se akorát do Mnichova a ona se nabídla, že mi pomůžou. Druhý den ke mně naběhlo dvanáct Afghánců a odstěhovalo mě. Byla jsem na dně a tohle bylo úžasné gesto, které mi moc pomohlo,“ prozradila.

Po sametové revoluci se vrátila do České republiky a za dětmi do Německa jezdí na návštěvy. Dnes vzpomíná na to, že když v emigraci začínala od nuly a zpívala v německých, ale i v italských ulicích české lidové písně, občas na ni létala rajčata, nebo dokonce kamení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…