Bezpečnost občanů je pro nás prioritou, ale uprchlíkům pomůžeme, říká premiér Sobotka

20.02.2016 12:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) promluvil na jednání ústředního výkonného výboru strany. Spolustraníky vybídl k tomu, aby společnými silami prosadili minimální mzdu ve výši 11 tisíc korun. Mluvil také o uprchlické krizi, Česká republika podle názoru předsedy vlády nemůže zůstat stát stranou při řešení této krize. Důrazně proto odmítá volání populistů o zadrátování republiky. Doplnil však také, že můžeme pomáhat jen v rámci našich možností, a ne více.

Bezpečnost občanů je pro nás prioritou, ale uprchlíkům pomůžeme, říká premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) promluvil před spolustraníky. Podle informací serveru iDnes.cz dával jasně najevo, že uprchlickou krizi je třeba řešit s chladnou hlavou. I Česká republika musí pomoci při řešení uprchlické krize. Přidal však jedno „ale“.

„Nemůžeme pomáhat za cenu ohrožení vlastní bezpečnosti,“ řekl. Migranty musíme přijímat jen ve zvládnutelném množství. Nakonec se přiklonil na stranu Rakouska, které vyhlásilo limity pro příchod uprchlíků. Český premiér tento krok chápe.

Na jednání širšího vedení strany vystoupil také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten spolustraníkům jasně řekl, že v tuto chvíli pobývá na území republiky 75 migrantů v detenčních zařízeních. A v pátek nebyl zachycen jediný migrant. Nesmíme si však myslet, že to nejtěžší máme za sebou. „Vrátil jsem se z Afriky a podle toho, co jsem viděl, migrační vlně bude Evropa čelit dlouho,“ řekl Chovanec.

Premiér také na spolustraníky apeloval, aby na domácí politické scéně pomohli prosadit proplácení prvních tří dnů nemoci a aby bojovali o navýšení minimální mzdy na úroveň 11 tisíc korun. „Povedeme o to zápas. To není žádná velká částka,“ slíbil svým kolegům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…