Bezpečnostní analytik v ČT: Trump asi nerozezná šíity od sunnitů, ale...

07.06.2017 23:17

Írán prožívá hrůzné hodiny. Tamní parlament napadli teroristé oblečení v ženských šatech. Dvanáct lidí zemřelo a desítky dalších byly zraněny. Obětí ale mohlo být mnohem víc, bezpečnostní složky prý jednu akci překazily. K útoku se přihlásil Islámský stát, ale Íránci tvrdí, že za útokem ve skutečnosti stojí Saúdská Arábie. Jak to tedy je? Co se v regionu děje? Ve středečních Událostech, komentářích České televize k tomu hovořil bezpečnostní expert Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Bezpečnostní analytik v ČT: Trump asi nerozezná šíity od sunnitů, ale...
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Podle Krause sledujeme jen další kolo střetu mezi sunnity a šíity, stoupenci dvou větví islámu, a tento spor se podle analytika neobejde bez angažmá Západu. Spojené státy stojí za Saúdskou Arábií, tedy za sunnity. Rusko naproti tomu stojí za šíitským Íránem. Evropská unie se sice snaží tvářit neutrálně, ale ono to moc nepůjde.  

Kraus je přesvědčen, že Rusové i Američané podporují své partnery z pragmatických důvodů. Rusové mají důležitou základnu v Sýrii a tuto zemi dnes podporuje Írán. Američané zase mají silné zájmy v Saúdské Arábii. Stačí si vzpomenout na nedávnou návštěvu 45. prezidenta USA Donalda Trumpa, který si návštěvu velmi pochvaloval.

„Já vůbec nepochybuji o tom, že americký prezident nemá sebemenší představu o to, jaký je rozdíl mezi šíitským a sunnitským islámem,“ prohlásil Kraus. Ale to nic nemění na tom, že Američané mají v Saúdské Arábii své zájmy. Saúdská Arábie se po Trumpově návštěvě cítila silná v kramflecích a snaží se vystupovat proti Íránu, ale teď se to obrátilo proti spojenci Saúdů Kataru. Ten je nyní vystaven blokádě a je obviňován z podpory terorismu.

Není bez zajímavosti, že Turecko stojí stranou těchto sporů. Turecko si podle Krause asi může dovolit hrát své vlastní politické hry a také je hraje. To ostatně vidíme i na sporech mezi Tureckem a Německem, Němci se rozhodli stáhnout své vojáky z turecké letecké základny Incirlik a přesunou je do Jordánska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…