Bezpečnostní opatření, která by většina společnosti nepřijala! Zahraniční novinář předložil po masakru v Manchesteru tuto úvahu

23.05.2017 16:10

Experti hledají souvislosti mezi zoufalým stavem Islámského státu v Iráku a Sýrii a masakrem na koncertu v Manchesteru. Prezident Spojených států Donald Trump s odkazem na možného viníka hrůzného činu v podobě IS uvedl, že „zvrácená ideologie zlých lůzrů musí být kompletně zničena“. Se svou úvahou přišel i novinář, komentátor a editor Tony Walker, který působí na australské univerzitě.

Bezpečnostní opatření, která by většina společnosti nepřijala! Zahraniční novinář předložil po masakru v Manchesteru tuto úvahu
Foto: archív autora
Popisek: terorismus

Podle vyjádření britské policie byl útok na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru, po kterém přišlo o život 22 lidí a dalších 59 bylo zraněno, spáchán jedním mužem, který sám po výbuchu přišel o život. K útoku se podle posledních informací přihlásili teroristé z Islámského státu.

V této souvislosti mnozí upomínají 44minutové video, které Islámský stát zveřejnil minulý týden, a ve kterém teroristé různých národností vyzývají své přiznivce, aby se ve svých hostitelských zemích dopouštěli teroristických útoků.

“To, co dělá Islámský stát skutečně nebezpečným, možná i zoufalým, je současná situace v Iráku a Sýrii, kde se skupina nachází pod ohromným tlakem,” píše pro server abc.net Tony Walker z australské univerzity La Trobe.

Teroristická skupina pomalu ztrácí kontrolu nad Mosulem v severním Iráku a v ohrožení jsou i její pozice v syrském městě Raqqa.

“Nemá smysl v této chvíli přicházet s nějakými ukvapenými závěry. Nicméně, ať už člověk soudí původ masakru na manchesterském koncertu jakkoliv, poslední výbuch jen znovu dokazuje, jak moc jsou evropská města náchylná podobným násilným útokům,” píše Walker.

Od roku 2015 bylo v několika městech napříč Evropou spácháno více než půl tuctu teroristických útoků. Zasažena byla Francie, Belgie a Velká Británie.

“Evropské vlády se musí vypořádat s všudypřítomnou hrozbou pro osobní bezpečí svých obyvatel, která může udeřit kdykoliv a kdekoliv. Náhodným teroristickým útokům je v demokratických společnostech, pokud nejsou přijata opatření, která by většina jejich členů považovala za neakceptovatelná, velmi těžké zabránit,” tvrdí Walker.

“Sebevražedný útok na koncertu v Manchesteru se navíc uskutečnil uprostřed britské volební kampaně, v rámci které hraje téma imigrace a vystoupení VB z Evropské unie klíčovou roli. Nedá se přesně předpovědět, jakým způsobem tento incident ovlivní budoucí politický vývoj, nicméně se dá očekávat, že z něj budou profitovat pravicové strany.”

K útoku v Manchesteru se již vyjádřila celá řada světových lídru, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa.

“Nebudu nazývat viníky monstry, jelikož by se jim to nazvání líbilo,” prohlásil Donald Trump při setkání s Mahmoudem Abbasem v Betlémě. “Zvrácená ideologie zlých lůzrů musí být kompletně zničena,” dodal Trump.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin nabídl Velké Británii bližší spolupráci v bezpečnostní oblasti a útok označil za “cinický a nehumánní zločin”.

Německá kancléřka Angela Merkelové zas občany Velké Británie ujistila v tom, že celé “Německo stojí za nimi”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…