Bezpečnostní rada státu projedná dlouhodobý výhled pro obranu

04.02.2019 6:04

Rozvojem mobilní komunikace bezpečnostních a záchranných složek či dlouhodobým výhledem pro obranu se dnes bude zabývat Bezpečnostní rada státu (BRS). ČTK to sdělila Vanesa Šandová z tiskového oddělení úřadu vlády. Devítičlenný pracovní orgán vlády se sejde ve Strakově akademii v 07:00.

Bezpečnostní rada státu projedná dlouhodobý výhled pro obranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády jako obvykle v brzkých ranních hodinách

Bezpečnostní rada státu probere podle Šandové například aktuální problematiku Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, a to včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice. Tématem bude i dlouhodobý výhled pro obranu do roku 2035 a koncepce přípravy občanů k obraně státu na léta 2019 až 2024.

Dlouhodobý obranný výhled naposledy vláda schválila v roce 2015, týkal se tehdy období do roku 2030. Materiál měl za úkol stanovit, kam by se měly rozvíjet schopnosti české armády a kam by armáda měla směřovat. Obrana ho označovala za základní východisko pro obranné plánování. Nyní předkládaný dokument posune obranný výhled do roku 2035.

Členové BRS proberou také problematiku smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) a pozici České republiky v této záležitosti. USA v pátek oznámily, že od smlouvy za půl roku odstoupí, následně stejný krok ohlásilo i Rusko. Spojené státy Rusko obviňují, že smlouvu porušilo výrobou nové střely, což Moskva popírá.

Na BRS by také měla zaznít informace o řešení strategie zajištění a rozvoje mobilních komunikací bezpečnostních a záchranných složek s výhledem na deset let. Server iROZHLAS.cz v pátek uvedl, že ministerstvo vnitra bude muset v krátké době rozhodnout, jak se postaví k zařízením od čínských firem Huawei a ZTE v zakázce za asi 2,5 miliardy korun na modernizaci státní šifrované komunikační sítě Pegas.

Bezpečnostní rada státu by měla také projednat návrh na udělení ceny BRS za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky pro rok 2019 a na programu je zařazena také informace o plnění meziresortní koncepce podpory bezpečnostního výzkumu České republiky v letech 2017 až 2023 s výhledem do roku 2030.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…