Bezpečnostní rada státu zítra projedná kauzu úplatků a České pošty

19.08.2015 16:22

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se ve čtvrtek bude zabývat aktuální kauzou České pošty, související s údajnými úplatky pro ČSSD. O jednání rady o víkendu požádal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Důvodem pro jednání rady je podle vnitra ohrožení ekonomických zájmů státního podniku a s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu Ministerstva vnitra.

Bezpečnostní rada státu zítra projedná kauzu úplatků a České pošty
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

V předsednictvu bezpečnostní rady jsou premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiéři Andrej Babiš (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministři zahraničí, vnitra a obrany. Při jiných jednáních je tato sestava ještě posílena o ministry zemědělství, průmyslu, zdravotnictví, dopravy a životního prostředí. Stálými účastníky jednání Bezpečnostní rady státu jsou také vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák, guvernér ČNB Miroslav Singer a šéf Správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Kauza vypukla minulý týden, kdy se v médiích objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD chtěl úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Firma podnikatele Čadka v letech 2010 až 2013 na poštách prodávala zboží jako šicí boxy nebo céčka. Později chtěl nabídku sortimentu rozšířit o prodej dárkových poukazů, který by však mohl spadat pod loterijní zákon. Podle České pošty se na novém byznysu obě strany nakonec nikdy nedohodly.

Kauzu odstartoval dopis České poště

Na začátku letošního roku pak pošta dostala dopis se žádostí o náhradu škody, a tím v podstatě celá kauza odstartovala. Choc údajně nabídl Čadkovi, že spor vyřeší za tři miliony korun – dva miliony měly být pro ČSSD, jeden pro ministra Chovance, pod jehož resort pošta spadá. Pošta i ministr jakékoliv obvinění odmítli a podali trestní oznámení. Podle pošty Čadek neprokázal vznik škody a navíc se prý brání zfalšovanými dokumenty. Státní podnik chce spor vyřešit prostřednictvím soudu.

Podle Mladé fronty Dnes měl dnes Čadek přinést na pražské vrchní státní zastupitelství nové důkazy k celé kauze. Podle žalobce Zdeňka Matuly by je však měl donést na policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který se údajnou úplatkářskou kauzou zabývá. „Pana Čadka jsem proto včerejšího dne (v úterý) vyzval, aby důkazy, o nichž hovoří v médiích, předal tomuto policejnímu útvaru,“ sdělil dnes ČTK Matula. Detektivové kauzu vyšetřují jako nepřímé úplatkářství, za které hrozí až dva roky vězení tomu, kdo úplatek poskytne, nabídne nebo slíbí, a až tři roky vězení tomu, kdo úplatek žádá či přijme.

Agentura tvrdí, že se stala obětí mediální kampaně České pošty

Případ by podle některých informací mohl souviset s bezpečnostní agenturou ALKOM Security, která pro poštu hlídá budovy. O kontrakt se podle médií zajímá policie. Pošta se rozhodla spolupráci ukončit a nyní se koná výběrové řízení na nového dodavatele bezpečnostních služeb. Agentura však jakékoliv propojení s kauzou podnikatele Čadka odmítá a tvrdí, že se stala obětí mediální kampaně pošty. ALKOM Security v prohlášení také uvedla, že se kvůli tomu obrátila na žalobce.

Česká pošta figuruje také v další kauze, kde kvůli údajné manipulaci s jejími zakázkami nedávno policisté navrhli poslat před soud 14 lidí a sedm firem. I tato kauza má zároveň politické pozadí, protože mezi obviněnými firmami podle informací médií figuruje hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert Ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jehož předsedou představenstva byl první místopředseda Babišova hnutí Jaroslav Faltýnek. Podle něj muselo jít o selhání jednotlivce a případ by měl posoudit soud.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…