Bezprostřední hrozba v Bruselu trvá. Ve městě se prý skrývají dva teroristé

22.11.2015 11:55

Obyvatelé belgické metropole se dnes probudili do druhého dne nejvyššího stupně hrozby teroristického útoku. Úřady situaci znovu posoudí odpoledne, je ale pravděpodobné, že opatření bude prodlouženo. Naznačil to starosta bruselské čtvrti Schaerbeek Bernard Clerfayt, když rozhlasové stanici RTBF řekl, že pokračuje pátrání po dvou nebezpečných teroristech, kteří by mohli zaútočit.

Bezprostřední hrozba v Bruselu trvá. Ve městě se prý skrývají dva teroristé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

"To nebezpečí tady je. Dozvěděli jsme se, že na území Bruselu se nacházejí dva teroristé a že mohou provést něco nebezpečného," citovala starostova slova agentura DPA. Proto musíme zůstat velice obezřetní, dodal Clerfayt. O "několika podezřelých" osobách se rozhlasu zmínil i belgický ministr vnitra Jan Jambon.

Bruselská policie už více než týden pátrá po Salahovi Abdeslamovi, který se údajně přímo zapojil do atentátů ve francouzské metropoli z 13. listopadu a poté se vrátil do bruselské čtvrti Molenbeek, kde žil. Abdeslamův bratr se v Paříži vyhodil do povětří.

Ani dnes, stejně jako v sobotu, nejezdí v belgické metropoli metro

Belgické úřady vyhlásily v sobotu v Bruselu, kde sídlí také instituce Evropské unie a NATO, čtvrtý, nejvyšší stupeň ohrožení kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Premiér Charles Michel na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že panují obavy, že "by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok... možná na několika místech".

Ani dnes, stejně jako v sobotu, nejezdí v belgické metropoli metro, většina autobusových a tramvajových linek je ale v provozu. Opatření se týká i fotbalových zápasů a úřady vyzvaly obyvatele, aby se vyhýbali místům s větší koncentrací lidí. V ulicích města jsou nadále policejní a vojenské hlídky.

Bezpečnostní rada státu se má opět sejít dnes odpoledne a rozhodnout, zda nejvyšší stupeň ohrožení zůstane dál v platnosti.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …