Běžte hned na nákup a nakupujte, radí vám guvernér národní banky

13.11.2013 7:08

„Zíráme, co jsme zažehli. I guvernér musí hasit,“ okomentoval s lehkou nadsázkou ekonomický komentátor MF Dnes rozhovor s guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem. Pán české měny v rozhovoru vysvětloval razantní měnovou intervenci, která má v následujících měsících vést k mírnému zvýšení inflace. Její krok vyvolal velkou kritiku od širokého spektra ekonomů i politiků, od Václava Klause po Miloše Zemana a dokonce komunistu Jiřího Dolejše.

Běžte hned na nákup a nakupujte, radí vám guvernér národní banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

„Bavíme se o kroku, který představuje ekvivalent čtyř snížení úrokové míry. To nepřináší žádnou obří vlnu zdražování, spíše to ceny stabilizuje,“ vysvětluje guvernér Singer. Podle něj bez této intervence hrozilo naopak snižování cen, které by vedlo k ekonomickému útlumu. Podniky by méně vydělávaly a musely by propouštět.

Proto se centrální banka snaží vyvolat mírnou inflaci. Ta by v prvním pololetí roku 2014 měla být do jednoho procenta. Neměly by podražovat především potraviny, z nichž letos nebyla žádná postižena významnější neúrodou.

Singer věří, že krok centrální banky přiměje k utrácení lidi, kteří mají dost peněz, ale větší nákupy, třeba auta nebo zařízení do domácnosti, odkládají ve víře, že jejich ceny ještě klesnou. S tím je prý konec. Guvernér Singer lidem jasně vzkazuje, že byty nebo elektroniku už levněji neseženou. Centrální banka totiž v tuto chvíli pomocí nákupu devizových rezerv pouští do ekonomiky nové peníze a tím oslabuje kurs.  

Nízká inflace podle něj byla vyvolána nedostatkem poptávky - lidé nebyli ochotni nakupovat, raději si peníze spořili, o čemž svědčí rostoucí úspory v bankách. Proto je prý nyní třeba je povzbudit, aby začali utrácet.

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…