Bída seniorů, kteří mají jen na rohlík a rajče. Co to je, žalovala vládu TV Nova

05.03.2012 15:20

Čeští penzisté nemají na růžích ustláno. Oproti svým západním kolegům mají podstatně nižší penze. Česká vláda teď navíc plánuje dočasně pozastavit valorizace důchodů. Věří, že to přinese několik miliard do státního rozpočtu. Co to ale přinese penzistům? Ještě před zavedením tohoto opatření média přinášejí řadu reportáží o tom, jak těžko se českým seniorům žije. Nápad na zmrazení penzí se v tomto světle jeví jako likvidační.

Bída seniorů, kteří mají jen na rohlík a rajče. Co to je, žalovala vládu TV Nova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Kabinet premiéra Petra Nečas (ODS) hledá peníze, kde se dá. Státní rozpočet se znovu ocitá v problémech. Ministr financí Miroslav Kalousek proto přišel před časem s nápadem, že zvýší DPH a dočasně nebude ani valorizovat penze. Obě tato opatření citelně dopadnou na české penzisty. Televize Nova v pořadu Střepiny představila budoucnost penzistů v těch nejtemnějších barvách.

Jako v Jiříkově vidění

V reportáži popisující život českých seniorů vystupuje třiašedesátiletá paní Drahomíra, která do kamery popisuje, jak těžko s důchodem vystačí. Denně kupuje jeden rohlík, jeden jogurt a třeba jedno rajče. Na větší nákupy zkrátka nemá peníze.

„Kupuji jedno rajče, protože na víc nemám. Najednou by se mohlo stát, že bych potřebovala jít k lékaři, on by mi dal nějaké léky, ale já bych na ně neměla. Taky chodím plavat, to mě stojí sedmdesát korun. Nedovedu si vůbec představit, jak se mají důchodci v cizině, kteří oproti mě berou třeba třicet tisíc, já mám devět a půl. To bych byla v Jiříkově vidění," říká penzistka a dopředu počítá s tím, že se pokusí najít si nějakou brigádu. Jinak by zmrazení penzí nezvládla.

Bídu důchodců si připomněl téměř milion diváků

Ekonom Petr Zahradník k tomu dodává, že kupní síla důchodců až dosud neklesala a to právě díky valorizacím důchodů. To se ale teď změní. Expert k tomu ovšem dodává, že důchody lze odvozovat jen a pouze od výkonnosti ekonomiky, penze zkrátka nemůžeme navyšovat na dluh. Země, které tak činí, jako např. Řecko nebo Itálie, čeká ještě pořádné napětí.

Jsou však také země, kde penzisté dostávají i devadesát procent původní mzdy, jako např. Lucembursko, kde penze odpovídá dokonce 98 procentům původního platu, ale to je ekonomika, která si to může dovolit. Česko na to zkrátka nemá.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že tyto Střepiny sledovalo 968 tisíc diváků, což byla více než třetina přítomných u obrazovek (podíl na sledovanosti 35,1 procenta).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…