Biden USA rozhodně nesjednotí. Ale něco by je sjednotit mohlo, píše uznávaný deník...

13.11.2020 14:29

The Financial Times zveřejnily komentář Janana Ganeshe. Pokusy o sjednocení společnosti Bidenovi nevyjdou. Podobné řeči o zahojení ran vedli již jeho předchůdci a nikdo neuspěl. Do Bidena se nejspíše pustí republikáni, kteří znovuobjeví svůj fiskální konzervatismus. Naposledy měly být Spojené státy jednotné za studené války. Čínská hrozba by mohla znovu společnost sjednotit.

Biden USA rozhodně nesjednotí. Ale něco by je sjednotit mohlo, píše uznávaný deník...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Americký deník Financial Times zveřejnil komentář britského novináře Janana Ganeshe, který si myslí, že je bláhové se domnívat, že Joe Biden, stejně tak jako prezidenti před ním, sjednotí všechny Američany. Prý to nebyl prezident, kdo USA rozdělil a nebude to prezident, kdo je spojí. Sice prý Washington a další liberální města slavily, když média zveřejnila informaci o předpokládaném vítězství Joea Bidena, ale ty netvoří celou Ameriku.

„Ať už budou úspěchy Bidena jako prezidenta jakékoli, jako je například doručení vakcíny nebo oživení NATO, národní jednota mezi nimi nebude. Jakmile složí přísahu, republikáni znovuobjeví fiskální konzervatismus, když se jim to hodí. Noví republikánští členové Kongresu zvolení za Trumpa přinesou do partyzánského boje svěžest. Prezidentu Bidenovi budou házet překážky pod nohy, jak jen to půjde,“ míní Ganesh.

Celý článek ZDE:

„Jeho dvěma demokratickým předchůdcům republikáni tak houževnatě vzdorovali, že byla zpochybněna legitimita jejich prezidentování. Každý prohrál Kongres ve svých prvních volbách v polovině období proti opozici, která nastavila ostřejší rétoriku. Nezměnilo se to. Stranictví je ve struktuře a kultuře Washingtonu. Není to záležitost toho či onoho prezidenta,“ píše dál komentátor.

Spojené státy jsou prý země, kde by velká menšina demokratů byla nešťastná, kdyby si jejich dítě vzalo republikána. Z druhé strany to prý též platí.  Situaci ovšem nepomáhá Kamala Harrisová, která tvrdí, že vítězství jejich strany je výsledkem vědy. 

Vzhledem k tomu, že Biden byl formován ve Washingtonu, kde republikáni hlasovali pro obžalobu svého vlastního Richarda Nixona, tak Biden má sklon vnímat to jako přirozený řád věcí. Trošku dobré vůle a vše se vyřeší – což ale v dnešním kontextu vypadá údajně jako dětská naivita. Potíž je ovšem dle autora v tom, že Washington nebyl v sedmdesátých letech nikdy přirozený ani typický. Byl to produkt náhodných okolností, které již neplatí. Mezi nimi byla i mimořádně disciplinovaná přítomnost cizího nepřítele – Sovětského svazu.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

„Ve zpětném pohledu konec studené války zamíchal občanský život vítězného národa, nejen toho poraženého. Zatímco USA čelily vnější hrozbě, existovaly určité limity pro jejich domácí hádky. Během mého života bylo normální vidět jednomyslnou shodu u Nejvyššího soudu a 400 hlasů volitelů pro prezidentského kandidáta. Nic z toho ovšem od roku 1988 neexistuje,“ popsal Ganesh. Je ovšem možné, že by čínská hrozba opět mohla sjednotit americký národ, jen to bude potřebovat trochu času.

Nejlepším pokusem prezidenta Bidena o harmonické čtyři roky je prý se nepokoušet o nic. „Kdyby si jen zasažená americká ekonomika nebo globální ekonomika, kterou pomáhá řídit, mohly dovolit počkat,“ zakončil Ganesh.

reklama

autor: tle

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…