Bílá nadřazenost ohrožuje svět, řekl generální tajemník OSN. A jde i o covid

22.02.2021 15:14

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varuje před rostoucím vlivem neonacistických organizací a voláním po nadřazenosti bílé rasy. Tyto tendence se podle něj staly mezinárodní hrozbou, která využívá pandemii koronaviru k posílení své podpory. „Takové skupiny v současnosti představují bezpečnostní hrozbu v mnoha zemích světa,“ řekl Guterres na půdě koncilu OSN pro lidská práva.

Bílá nadřazenost ohrožuje svět, řekl generální tajemník OSN. A jde i o covid
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protest proti rasismu a policejní brutalitě v USA na Staroměstském náměstí

„Bílá nadřazenost a neonacistická hnutí rostou každý den a stávají se nejen domácí, ale i mezinárodní hrozbou,“ prohlásil Guterres podle informací agentury Reuters. „Takové skupiny v současnosti představují bezpečnostní hrozbu v mnoha zemích světa,“ dodal s tím, že nebude jmenovat konkrétní státy.

Velké problémy s rasismem dlouhodobě panují ve Spojených státech, za čtyřleté vlády prezidenta Donalda Trumpa v zemi problém eskaloval. Trumpův následník Joe Biden bývalého prezidenta dokonce nařkl, že vyzýval politické extrémisty a zástupce organizací bílé nadřazenosti k lednovému útoku na Kapitol.

„Příliš často jsou tyto nenávistné skupiny podporovány lidmi ve vysokých funkcích, kteří mají velkou odpovědnost. Něco takového by před lety nebylo myslitelné. Potřebujeme globálně koordinovaný plán, jak tyto hrozby porazit a zamezit rostoucímu nebezpečí,“ apeloval Guterres.

S tím souhlasí komisařka pro lidská práva při OSN Michelle Bacheletová. Ta se soustředí zejména na systematický rasismus proti lidem s africkými kořeny, který eskaloval zejména po proslulé smrti Američana George Floyda, kterého udusil zasahující policista.

Podle Guterrese se takové nenávistné proudy šíří zejména na sociálních sítích a dalších digitálních platformách. „Obracím se proto na všechny členské země s urgentní prosbou, aby prosadily lidská práva do základů veškeré legislativy týkající se digitálních technologií. Potřebujeme bezpečnou a otevřenou digitální budoucnost, která nenarušuje soukromí a důstojnost,“ dodal generální tajemník OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…