Bilancování dekády v EU: Zeman hovoří o kulturní rodině, Topolánek radí nevolit eurohujery

01.05.2014 10:38

Je to už 10 let od chvíle, co Česká republika vstoupila do Evropské unie. Je tak vhodná doba na bilancování. Server Aktuálně.cz se zeptal významných politiků na jejich názor i jejich hodnocení let v EU. Vesměs se shodují, že Česká republika by měla hrát v EU aktivní roli.

Bilancování dekády v EU: Zeman hovoří o kulturní rodině, Topolánek radí nevolit eurohujery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Prezident Miloš Zeman v odpovědi na anketní otázku serveru Aktuálně.cz potvrdil své proevropské směřování. „Náš vstup do Evropské unie byl čímsi víc než připojením se k jednotnému trhu. Evropskou unii totiž chápu jako kulturní entitu. Před deseti lety jsme tak vstoupili do rodiny, přesněji řečeno, navrátili jsme se do rodiny staré. Naše země byla od pradávna součástí evropské kultury, kterou nelze redukovat pouze na ekonomické záležitosti,“ uvedl Zeman a vyzdvihl příklon současné politické reprezentace k EU.

„Nyní, symbolicky po deseti letech, se vracíme do integračního jádra Evropské unie. Je to šance být aktivním hráčem, ale i aktivním kritikem. Z periferie Evropské unie bychom mohli pouze pokřikovat a nikdo by nás neposlouchal,“ varuje prezident před odtažitostí, kterou se vyznačoval náš dřívější postoj.

Evropa jako velký skandinávský sociální stát

„Pokud jde o moji vizi Evropské unie za dalších deset let, myslím si, že budeme mít společnou armádu, společného ministra zahraničních věcí a ministra obrany. Mým přáním je, abychom za deset let měli i společného ministra financí,“ nastínil Zeman organizaci EU, která ale není všem po chuti.

„Věřím také, že Evropská unie bude pokračovat ve svém integračním úsilí. A osobně doufám, že se jako celek stane časem jedním velkým skandinávským sociálním státem,“ přišel prezident Zeman s optimistickou představou.

V jistém ohledu jsme se částečně vrátili do starých společenských pořádků

Bývalý prezident Václav Klaus ve svém hodnocení naší první dekády v EU projevil i určitou míru skepse. Server Aktuálně.cz se ptal, zda Česko udělalo svým vstupem do EU chybu. „Odpověď není a nemůže být jednoznačná, našich deset let v EU má minimálně dvě stránky. Díky tomu jsme se více `navrátili do Evropy`, což byla ambice listopadu 1989, ale současně jsme se stali nesvobodnou a nesuverénní zemí, což je něco, co jsem si v žádném případě nepřál,“ opakoval Klaus své výhrady.

„V tomto smyslu se částečně jedná o návrat do společenských pořádků, o nichž jsme si v listopadu 1989 mysleli, že už jsou definitivně věcí minulosti,“ dodal Václav Klaus.

ČR se vrátila k jednacímu stolu

Současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hodnotí naše členství v EU kladně a slibuje, že ČR nebude stát stranou procesů v EU.

Sobotka prý vnímá vstup České republiky do EU v roce 2004 jako návrat naší země do Evropy, kam jsme vždy patřili jak geograficky, tak i kulturně, ekonomicky a sociálně. „Díky naší účasti na evropském integračním projektu se ČR vrátila k jednacímu stolu a už se nikdy nebude rozhodovat o nás bez nás,“ ujišťuje premiér.

Sobotka vyzdvihl ekonomický dopad našeho členství v EU

„Členství v EU je třeba vnímat také z ekonomického hlediska. Za posledních deset let přineslo víc, než česká ekonomika vyprodukovala za celý rok 2004. Díky vstupu do EU byly za posledních deset let dodatečné příjmy rozpočtu na úrovni více než bilionu korun, tedy státního rozpočtu, který připadá na jeden rok. Získali jsme možnost volného pohybu přes hranice, studentům se otevřela příležitost vzdělávání v zahraničí,“ zdůraznil premiér další výhody soužití států EU.

„Členství v EU přispělo k růstu naší země. Nevyužili jsme ho ale tak, jak jsme mohli. Proto současná vláda mění vztah k EU, budeme aktivnější, budeme více a efektivněji využívat členství k prosazování našich národních zájmů. Chceme být čitelnými a seriózními partnery, nechceme stát stranou, nechceme se dostat do dobrovolné izolace,“ vysvětli Sobotka současný postoj ČR k EU.

Evropa je primárně utvářena svými hodnotami

Server Aktuálně.cz se na názor zeptal také někdejšího premiéra za ODS Mirka Topolánka. Ten nejprve citoval ze svého dřívějšího projevu.

„Integrace do Unie pro nás spíše než návratem do Evropy byla potvrzením našeho návratu ke svobodě. S povinnou uniformitou máme špatné historické zkušenosti. Cítíme obrovský závazek vůči těm, kteří jsou prozatím tam venku. Škrtněme jejich svobodu vstoupit a škrtneme tím i kus své vlastní. Vezměme jim naději a přijdeme o část té naší,“ citoval Topolánek své stále aktuální myšlenky.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

„Evropa je primárně utvářena svými hodnotami, ne svými institucemi. Dobudování společného trhu je pro integraci a budoucnost EU daleko důležitější než reforma institucí. Toto je pár tezí z mého projevu 5 let poté ve funkci předsedy Evropské rady před evropskými papaláši,“ připomněl někdejší premiér.

Topolánek dále reflektoval další „pětiletku“ v EU. „Za dalších pět let bych přidal jen agresivnější adjektiva a fatalističtější postoj. Máme nějakou geopolitickou alternativu? NE! Líbí se nám, kam EU směřuje? Proboha, NE! Můžeme to ovlivnit pouze negativním vymezováním? Zřejmě NE! Máme tedy nějakou šanci? Možná ano. Veřejně odsoudit každého příjemce dotací, odmítnout válku s klimatem, hledat spojence v Evropě a nevolit eurohujery,“ vyjádřil Topolánek své přesvědčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…