Bill Clinton sdělil, co si myslí o Ukrajině, Porošenkovi a Putinovi

10.02.2015 11:37

Vlivný americký publicista Fareed Zakaria zpovídal v rozhovoru pro CNN bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. Ten chválí Petro Porošenka a tvrdí, že Rusům nikdo nesliboval, že se nebude NATO dále rozšiřovat. Kdyby prý byl na místě Baracka Obamy, podpořil by syrskou opozici již před třemi lety.

Bill Clinton sdělil, co si myslí o Ukrajině, Porošenkovi a Putinovi
Foto: Martin Kovář
Popisek: Madelaine Albright a Bill Clinton na mši

Clinton přiznává, že si není jistý, jestli by měl syrský prezident Asad zůstat i nadále ve svém úřadě. Za největší nebezpečí však nyní považuje Islámský stát. „To však neznamená, že by bylo nutné s Asadem přímo koordinovat náš postup proti ISIS. Na druhou stranu si asi všichni dokážeme představit, co by se stalo, kdyby ISIS ovládl většinu území Sýrie a Iráku. Jak již řekl prezident Obama, měli bychom v prvé řadě spolupracovat s umírněnými syrskými povstalci. To jsou ti hlavní spojenci, kterým je žádoucí pomáhat v jejich boji,“ míní bývalý americký prezident.

Podle Clintona měly Spojené státy tyto umírněné skupiny podpořit již před třemi lety a ony tak mohly vzestup Islámského státu zastavit hned na samém počátku. Na tomto názoru se shodne se svojí manželkou a bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. „Oba však zároveň tvrdíme, že jistý takový vývoj věci samozřejmě není. V těchto záležitostech je vždy třeba být opatrný. Kdybych ovšem byl na místě Obamy, tak bych to riskl a zbraně syrským povstalcům poskytl. Takto zpětně je však složité všechno hodnotit. Před třemi lety totiž o Islámském státu ještě nikdo nevěděl,“ připouští Clinton.

kompletní rozovor v angličtině máte k dispozici ZDE

V další pasáži se rozhovor stočil k událostem na Ukrajině. Clinton i přes odmítavá tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spolupracovníků nepochybuje o tom, že Rusko provedlo na Ukrajinu invazi. Ukrajina má prý štěstí, že v jejím čele stojí právě Petro Porošenko. „On je mimořádně obezřetná a silná osobnost. Snaží se ze všech sil, aby konflikt skončil bez toho, aby byly vztahy s Ruskem navždy paralyzovány a Ukrajina zároveň mohla směřovat k Evropě,“ chválí Clinton Porošenka. Podle bývalého amerického prezidenta by Spojené státy měly podpořit Ukrajinu ve snaze hájit své území vůči ruskému agresorovi. „A co víc, měli bychom Ukrajině pomáhat i v ekonomické oblasti, což jí rovněž pomůže v úsilí získat svobodu a nezávislost,“ soudí Clinton.

Za důležité považuje Clinton, aby svět nepodlehl ruské propagandě, která mluví o nepřátelství Ukrajinců vůči Rusům. „To prostě není pravda. Ukrajinci chtějí udržovat dobré vztahy s Ruskem i Západem a plnit úlohu spojovacího mostu mezi oběma světy. Je pro mě velkou záhadou, proč tomu chce Putin za každou cenu zabránit. On má dost zastaralý pohled na to, jak může země dosáhnout většího vlivu. Další vývoj situace však záleží na společných jednáních a my, kteří se jich neúčastníme, bychom je neměli komplikovat zbytečně emotivními výroky. Počkejme si, jak jednání dopadnou,“ nabádá Clinton.

Clinton odmítá tvrzení Putina, podle kterého příslibil nerozšiřovat NATO dál k ruským hranicím. „Hovořil jsem o tom jednou s Borisem Jelcinem a říkal jsem, že si nemyslím, že by snad za jeho prezidentování chtělo Rusko provést invazi do východní Evropy. Zároveň jsem mu však řekl, že on nebude prezidentem země navždy. Výměnou za to, že se Ukrajina vzdala jaderných zbraní, zavázalo se Rusko respektovat hranice Ukrajiny. Prezident Putin nyní tvrdí, že šlo o dohodu, ale nikoli o závaznou smlouvu. Takže se jí vlastně nemusí řídit. Pokud Rusové všechny své kroky zdůvodňují rozšiřováním NATO, tak jde podle mého názoru pouze o výmluvu,“ kritizuje přístup Moskvy Clinton.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…