Bill Clinton v rozhlasu: Lékem pro všechny je žít jako Václav Havel. Potřebujeme Havly po celém světě

22.08.2017 17:58

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl bývalý americký prezident Bill Clinton. Téma hovoru se stočilo především na prvního českého prezidenta Václava Havla a na Evropu.

Bill Clinton v rozhlasu: Lékem pro všechny je žít jako Václav Havel. Potřebujeme Havly po celém světě
Foto: blacklistednews.com
Popisek: Bill Clinton

„Byl jsem velký obdivovatel Václava Havla,“ sdělil mimo jiné k prvnímu českému prezidentovi Bill Clinton. Podle jeho slov jej vždy osud Československa zajímal a zajímal se i o Václava Havla. „Vždy jsem si myslel, že budeme přátelé,“ dodal Clinton.

„Byl mnohem uvolněnější a plný života než mnozí jiní politici. Líbil se mi, protože měl rád hudbu, líbil se mu jazz,“ sdělil Clinton. „Měl jsem Havla rád, protože nebyl předvídatelný ideolog. Uvědomoval si, že demokracie je stav mysli. Že je to víc než jen absence komunismu a víc než jen možnost volit,“ pokračoval dále Clinton.

„Havel se neuvěřitelně bystře orientoval v tom, jak by měla politika fungovat,“ řekl. „Havel měl za to, že dokud lidé mají svobodu, pokrok je možný. Také se nikdy nepřestal těšit z každého dne,“ dodal Clinton.

  • Původní zdroj ZDE

Své pak řekl i k tomu, jak chodíval do hospod s Václavem Havlem, vzpomněl i na proslulý koncert v pražské Redutě. „Hrozně rád jsem s ním trávil čas,“ zmínil vášnivý hráč na saxofon Clinton. „Nejkrásnější věc, kterou pro mě udělal, se stala, když jsem jednou byl v Praze a šli jsme na večeři, jen sami dva. A jen jsme tam tak seděli a povídali si. Pro mě to byl neuvěřitelný dar. Byl pryč z úřadu, svobodný jako pták, v naprosté harmonii a přijímal skutečnost, že svět, tak jak by si ho přál, a Česká republika, jak by ji chtěl vidět, se nezrodí kouzlem přes noc a že být občanem je námahavá práce a dřina. Havel odvedl svůj díl práce. A všichni v jeho zemi by mu za to měli být vděční tak jako my ostatní,“ řekl jasně pro Český rozhlas.

Bývalý americký prezident pak hovořil o rozšiřování NATO, které vnímá jako správné. „Všichni se obávali oslabení Aliance kvůli Trumpovu vztahu s Putinem. Všichni ale vědí, že je dobře, že NATO máme. Myslím si, že uvidíme, že USA vyjádří Alianci spolehlivou podporu,“ dodal.

A splnily se Clintonovy předpovědi, jak bude Evropa vypadat za 20 let? „Ne, nesplnily se. Předvídal jsem posun Německa z periferie do středu Evropy. Myslel jsem, že se to stane podle toho, jaké kroky provede Kohl. Nepředpokládal jsem, že Maďarsko si řekne, že by mělo být víc jako Rusko. Myslel jsem si, že lidská práva budou respektovanější a že se ruský stát zmodernizuje spravedlivěji,“ řekl například Clinton. 

„Lékem pro všechny je žít tak, jako žil Havel. I když zrovna nevládly zlé časy. Co dělal? Nikdy neodešel. Dál pracoval. Dělal dál to, v čem byl dobrý, a usiloval o změnu, seč mu síly stačily. Když věříte v to, co děláte, dodává to lidem sebedůvěru. Dnes potřebujeme Havly po celém světě,“ řekl závěrem recept na lepší „svět“ Clinton. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…