Bill Gates varuje: Bitcoin? Pozor, opatrně

24.02.2021 22:43

Známá kryptoměna bitcoin se v poslední době dostává do povědomí čím dál více lidí a roste i počet těch, kteří s ní obchodují. Svůj podíl má na tom i šéf automobilky Tesla Elon Musk, který svými prohlášeními na Twitteru v poslední době silně rozhýbal její cenu. Zatímco však dříve díky jeho slovům hodnota bitcoinu rostla, o víkendu miliardář Musk zasadil mezi investory pochyby, a od počátku týdne tak trh zmítá silná fluktuace. K pohybu bitcoinu se nyní vyjádřil i zakladatel Microsoftu Bill Gates a lidem, kteří o něm uvažují, dává jasnou radu. „Pokud máte méně peněz než Elon, asi byste měli dávat pozor,“ varuje.

Bill Gates varuje: Bitcoin? Pozor, opatrně
Foto: Repro CNN
Popisek: Zakladatel firmy Microsoft Bill Gates

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí
Bitcoin se v posledních dnech dostává často do médií hlavně díky ohromnému vzrůstu své hodnoty, která ještě před rokem činila v přepočtu kolem 225 tisíc korun, zlom však nadešel v listopadu, kdy tato kryptoměna nabrala rychlý růst, jenž skončil na počátku roku na hodnotě přesahující 800 tisíc korun.

Po krátkém ustálení hodnoty pak došlo na nový růst, když první investory k nákupu bitcoinů nepřímo vybídl zakladatel automobilky Tesla Elon Musk a následně skrze svou firmu nemalý počet bitcoinů nakoupil.

Muskův krok dovedl kryptoměnu až na rekordní hodnotu 1 228 000 korun, které dosáhla během neděle. Investoři, kteří bitcoin nakoupili před rokem, tak na jednom z nich vydělali až kolem milionu korun.

A ruce si zřejmě mne i Musk, bitcoin mu totiž přinesl lepší zisk než jeho elektrické automobily. Za předpokladu, že Tesla drží stejný počet bitcoinů jako na konci minulého měsíce, totiž vydělala více než z prodeje aut za celý loňský rok. Vydělat totiž mohla až 930 milionů dolarů, přičemž za prodej elektromobilů má 721 milionů dolarů.

V pondělí však začal postupný propad hodnoty bitcoinu zpět k jednomu milionu korun. I tentokrát mohl být za vším Musk, ten totiž posléze popsal, že nákup Tesly neodráží přímo jeho postoj a bitcoiny jsou akorát „prostě méně hloupá forma likvidity než hotovost“.

Série podobných tweetů, ve kterých označil cenu kryptoměn za příliš vysokou, pak dovršila americká ministryně financí, jež kryptoměnu kritizovala a došlo i na slova, že by měla být v rámci kryptotrhů zavedena regulace.

A právě k velkým pohybům bitcoinu směroval svá slova i Gates. Podle něho by lidé měli být při obchodování s bitcoinem opatrní a nespoléhat na to, že bude nyní stále následovat býčí trh, tedy období dlouhodobého růstu hodnoty této kryptoměny.

V souvislosti se šéfem Tesly pak investorům radí, že pokud nejsou v podobné příjmové skupině jako on, pak by raději měli dávat pozor. „Pokud máte méně peněz než Elon, asi byste měli dávat pozor,“ poradil zájemcům o bitcoin Gates v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Gates by sice podmínku podobné příjmové skupiny splňoval, v obchodování s bitcoinem mu ale prý brání vědomí, že kvůli jeho těžbě spotřebovává velké množství elektřiny.

Digitální peníze ovšem nikterak nezatracuje. „Digitální peníze jsou dobrá věc,“ uznává. Kryptoměny pak pokládá za dobré, jelikož mají pomáhat snižovat transakční náklady.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…