Binec v Německu: Šokovaná policie učinila nečekané přiznání

18.07.2017 10:20

Německá média dál sledují případ dalšího hromadného obtěžováni žen při letních slavnostech ve městě Schorndorf. Policie přiznala, že ztratila nad situaci kontrolu a navíc se ukázalo, že k obdobnému incidentu došlo i v nepříliš vzdáleném Böblingenu.

Binec v Německu: Šokovaná policie učinila nečekané přiznání
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří fronty na autobusy

Jak již redakce serveru ParlamentníListy.cz včera informovala, ve čtyřicetitisícovém městečku v Bádensku-Württembersku došlo o tomto víkendu vedle násilností k dalšímu hromadnému obtěžování žen, kterého se v hojné míře tradičně zúčastnili migranti. Starosta města Matthias Klopfer (SPD) a policejni prezident Roland Eisele včera uspořádali tiskovou konferenci, na které zazněla pro německou veřejnost značně znepokojivá slova.

Policejní šéf v prvé řadě připustil, že jeho muži neměli po celou dobu situaci pod kontrolou. Vedle útoků na samotné policisty došlo k obtěžování žen a dívek. Asi tisícihlavý dav táhl městem a policisté museli přivolat posily, aby aspoň částečně zabránili tomu nejhoršímu. „Studenti oslavovali v zámeckém parku, ale potom došlo mezi dvěma skupinami k hádce. Později se do konfliktu zapojilo také mnoho lidí s přistěhovaleckými kořeny,“ popisoval starosta města.

Anketa

Už nějakou dobu platí zákaz kouření v restauracích. Osvědčil se?

32%
68%
hlasovalo: 4323 lidí

Ze sexuálního napadení byli obviněni tři mladí Afghánci a ve druhém případě jeden přibližně stejně starý Iráčan. Všichni čtyři mladíci jsou však dle informací policejního šéfa vyšetřováni na svobodě. „V obou připadech sehrál svoji roli alkohol. Lidé po jeho požití ztratili sebekontrolu,“ cituje deník Die Zeit  Eiseleho a dodává, že město se 40 000 obyvateli přijalo v posledních měsících asi 700 uprchlíků. Oproti předchozím ročníkům dovolila policie oslavovt účastnům akce až do jedné hodiny ranní, což se příliš nevyplatilo.

Die Zeit navíc zmiňuje, že k obtěžování žen migranty došlo o víkendu také v Böblingenu, asi padesát kilometrů vzdáleném od Schorndfu. Za pachatele byl označen opilý afghánský žadatel o azyl, který se v sobotu večer na festivlu Holi choval značně agresivně. Ale přes svůj podnapilý stav si stačil počínat velmi aktivně. Na jeho „negentlemanské“ chování si dle místní policie stěžovalo hned několik mladých žen.

Ztrátu kontroly nad nastalou situací v Schorndorfu zmiňuje také deník Die Welt, podle kterého bude muset policie změnit svoji strategii. „Po dalších nepokojích a sexuálním obtěžování žen bude muset policie revidovat svůj stávající koncept. Zatím je zřejmé, že v ulicích se bude pohybovat více strážců zákona. Policie již oznámila používání světlometů, které ji umožní nahlédnout při podobných hromadných akcích i do vzdálenějších temných koutů.“

Incidentem se podle Die Welt bude zítra zabývat také státní zástupce a za „naprosto nepřijatelný“ jej označil také ministr vnitra Thomas Strobl (CDU). „Na vině ovšem není policie, ale ti, kteří osahávají ženy, házejí po policii láhve a chovají se násilně,“ dodal ministr. Deník rovněž cituje vyjádření Alternativy pro Německo (AfD), jejíž představitelé srovnávají víkendový incident se silvestrovskými oslavami v Kolíně nad Rýnem na přelomu roku 2015 a 2016, kdy došlo ke stovkám případů obtěžování žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…