Biologický rasismus se mění v kulturní, varuje publicista Hvížďala. A Merkelová...

13.01.2016 23:00

Spisovatel Ivan Binar, novinář a spisovatel Karel Hvížďala a komentátor Českého rozhlasu a někdejší redaktor Rádia Svobodná Evropa v Mnichově Radko Kubičko diskutovali ve středečních Událostech, komentářích České televize o Německu a uprchlících. Shodli se na tom, že Německo prochází složitou dobou, ale může ji zvládnout. Kancléřka Angela Merkelová pořád má tak vysokou podporu, že jí může závidět i Andrej Babiš (ANO).

Biologický rasismus se mění v kulturní, varuje publicista Hvížďala. A Merkelová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Binar má za to, že se Němci dokážou s uprchlickou krizí vyrovnat. „Nezmění to tamní demokracii,“ konstatoval. Hvížďala přidal jiný pohled. „Dřívější biologický rasismus, který byl v Německu potlačen po druhé světové válce, se změnil v kulturní rasismus,“ poznamenal novinář Hvížďala. Svou roli v tom hrají sociální sítě jako zásadní platforma, která nepodléhá prakticky žádné kontrole.

Kubičko připomněl, že se mění celé Německo, ale to se mění celá léta, např. od dob spojení východní a západní části země. Německo to zvládá a věří, že to může zvládnout. Německá kancléřka Angela Merkelová se ostatně stále těší podpoře velké části společnosti. Kdyby naši politici měli podobnou podporu, mohli by si gratulovat, to u nás nemá ani Andrej Babiš,“ upozornil komentátor. Demokracii je ale třeba udržovat a platí to i v Německu. Pokud chtějí tamní politici uspět, musejí aktivně řešit problémy a opravdu se o to pokoušejí.

Podle Binara se teď žádná zásadní společenská změna neodehrává, byť Němci obavy mají a jsou to obavy logické. „U nás je ale postoj k cizincům možná ještě horší než v Německu,“ upozornil spisovatel. Odsoudil však tzv. politickou korektnost. To není nic jiného než lhaní, je to natírání pravdy na růžovo.

V pořadu došlo i na mlčení médií o silvestrovských útocích. Hvížďala připomněl, že média musejí všechny informace ověřovat, proto o útocích informovala se zpožděním. Nakonec se podíval i za moře. „Američané se nám smějí. Oni říkají, my tady máme 12 milionů nelegálních přistěhovalců a umíme s tím žít. Vy máte v Evropě asi dva miliony uprchlíků a křičíte. Musíte se znovu naučit, že s sebou život nese určitá rizika,“ zaznělo z úst Hvížďaly. I on se domnívá, že postavení kancléřky Merkelové je zatím neotřesené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…