Biskup Holub: Zlo není partnerem, s kterým by se dalo vyjednávat

04.01.2017 12:04

Hostem moderátora Martina Veselovského v pořadu DVTV.cz byl plzeňský biskup Tomáš Holub. Řeč byla mimo jiné o tradičních hodnotách, na kterých by měla být Evropa postavena.

Biskup Holub: Zlo není partnerem, s kterým by se dalo vyjednávat
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

„Existují tradiční hodnoty, na kterých je Evropa postavena. Jestli to jsou ještě stále hodnoty současné Evropy, to je druhá otázka,“ zmínil úvodem Holub. Tři základní pilíře, na kterých to podle něj stojí, jsou: řecká vnímavost pro demokracii, židovský profétismus a křesťansko-francouzská touha po svobodě jednotlivce.

„Evropa si významně zahrává – populismem a tím, že není ochotná bojovat za svobodu jednotlivce. Podlehli jsme obrovskému pokušení, že tyto hodnoty, které tu jsou, se dají bránit strukturálně. A to je nejhorší blud, který se tady šíří. Celá Evropa byla vždy zaplacena na solidaritě, nikoliv na servisu. A to je věc, kterou nyní Evropa ztrácí,“ upozornil Holub.

Mnohem více podle něj bráníme svoje vlastní pohodlí a konzum než hodnoty. „Nesmíme bránit tradiční pohodlí, protože když ho budeme bránit, tak zanikneme. Protože pak nejsme dost silní,“ dodal. Lidé by, jak říká, neměli být egoisté.  

Celé video najdete ZDE.

„Velké ohrožení může velmi rychle navodit reakce, které budou naprosto falešné. V případě nebezpečí se bráníme pomocí zkratkovitých reakcí,“ zmínil také Holub. Ideologie islamismu je podle něj jednoznačně nepřítelem. Je však rozdíl mezi islamismem a islámem. „Zlo není partnerem, s kterým by se dalo vyjednávat,“ dodává. Dle jeho názoru si Evropa se zlem „štrejchá“. Co je dobro, však není dle jeho slov úplně jednoduché rozeznat. 

Závěrem pak Holub uvedl, že migrační vlna údajně může změnit náboženství v Evropě. Prý není stoprocentně jisté, že křesťanství s příchodem muslimských uprchlíků a věřících do Evropy přežije.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…