Biskup Malý: Vidím v lidech strach a předsudek. Ať si u nás muslimové klidně staví mešity. Máme se dost dobře na to, abychom se podělili

12.09.2015 10:32

Obsáhlý rozhovor poskytl České pozici, dnešní příloze Lidových novin, bývalý disident, biskup Václav Malý. Hlavním tématem byla probíhající uprchlická krize.

Biskup Malý: Vidím v lidech strach a předsudek. Ať si u nás muslimové klidně staví mešity. Máme se dost dobře na to, abychom se podělili
Foto: apha.cz
Popisek: Biskup Václav Malý

Malý odmítá tvrzení, že před uprchlíky musíme bránit naši křesťanskou civilizaci, protože její hodnoty nejsou slučitelné s těmi, které vyznává islám. Podle Malého totiž o křesťanské civilizaci velká část lidí v Česku vůbec nic neví nebo má jen povrchní znalosti. Prý je to jen nálepka, která se ale teď dost hodí. Pod touto nálepkou prý vidí strach a předsudek. „Na druhého si mohu udělat názor a být vůči němu kritický jen tehdy a teprve tehdy, až ho poznám. Zprostředkovaná znalost přes média nestačí. Jenže právě toho jsme dnes svědky. Jsme masírováni kampaní a odvolávkami na křesťanskou tradici, kterou nejen neznáme, ale za níž vlastně ani vnitřně nestojíme. A to není fér,“ tvrdí Malý.

Na námitku, že jedna slavná italská novinářka pronesla výrok, který se zdá být pro dnešní dobu signifikantní, tedy že „Jsem křesťanská ateistka!“ Malý připustil, že takový výrok chápe, protože žijeme ve společnosti ovlivněné křesťanstvím, ať si to uvědomujeme nebo ne. „Křesťanské například je, že v sobě nebudu pěstovat ani nenávist, ani předsudky, budu otevřen potřebám druhých a nebudu kádrovat,“ prohlásil a naznačil tak, že není křesťanské přijímat jen křesťanské uprchlíky, zatímco ty muslimské ne.

Nejsem pro cenzuru, ale ohleduplný korektiv musí mít člověk v sobě

Biskup Malý rovněž řekl, že „také není Charlie Hebdo“. Nemůže se s redaktory listu, jejichž většinu loni vystříleli islamističtí radikálové, ztotožnit proto, že „naprosto bezostyšně uráželi druhé“. Na druhou stranu ujistil, že není pro cenzuru, jak by se dalo z tohoto jeho postoje vyvozovat. „Jenže citlivý a ohleduplný korektiv musí mít člověk v sobě. Pokud tuším, že mé činy urážejí nebo zesměšňují hluboké přesvědčení druhých, pak právě tam končí moje svoboda slova, ta pro mě není svobodou vyhodit ze sebe cokoli – bez uvažování o důsledcích,“ uvedl s tím, že to není otázka zákona. „Musí to být ve mně. Jenže v mysli redaktorů Charlie Hebdo to nebylo. To neznamená, že schvaluji jejich zavraždění – to naprosto ne!“ ujistil.

Ti, kdo k nám přicházejí, by neměli za každou cenu trvat na svých zvyklostech

Redaktor ale namítl, že pokud budeme tolerantní a budeme hojně přijímat uprchlíky, přestaneme být etnicky homogenní a budeme mít rostoucí muslimskou menšinu. Jenže vrcholní evropští politici včetně německé kancléřky Angely Merkelové, britského premiéra Davida Camerona či bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho prohlásili, že multikulturalismus selhal, protože nefunguje. Malý připustil, že v tomto směru je také opatrný. A ti, kdo k nám přicházejí, by se měli seznámit s našimi zvyklostmi a neměli by se vymezovat vůči prostoru, kde jsou hosty a do něhož byli přijati. „Neměli by být v konfrontaci s kulturou, do které přišli a v níž chtějí nadále žít,“ řekl.

A vysvětlil, že se může mluvit například o zákazu zahalování obličeje. „Tím jim nebereme identitu, protože zahalování nepatří k podstatě věci,“ poznamenal s tím, že když on jede do muslimských zemí, zeptá se na vše, co je třeba dodržovat. A podle toho se chová. „Například nosím dlouhé kalhoty či nechodím na boso. Jsou to maličkosti, ale důležité. Podstatné je, že těmito maličkými ústupky neztrácím sám sebe,“ dodal s tím, že ti, kdo k nám přicházejí a ještě budou přicházet, by to měli také respektovat a netrvat za každou cenu na všech svých zvyklostech.

Ať si u nás muslimové klidně mešitu postaví. Ale nesmí v ní být štvavý imám

Malému nevadí, když se muslimové modlí pětkrát denně nebo jestli si kvůli modlitbě kleknou na chodníku, nemá nic ani proti mešitám. „Nechť jsou zde stavěny. Nechť si zachovají svůj jídelníček – proti tomu nelze nic říct. Ale je tu i B a také to bychom měli mít na paměti. A tím B je, že v muslimských zemích, například v Saúdské Arábii, pracuje mnoho Filipínek nebo Indek, jež jsou často křesťanky, a v podstatě nemohou veřejně projevit své náboženské přesvědčení. Pracovní podmínky křesťanských námezdních sil tam a v Emirátech jsou ponižující,“ posteskl si. Pokud si tedy muslimové budou u nás chtít postavit mešitu, tak v ní ale nesmí být imám, „který štve proti nám. A nezapomínejme ani na to B, není totiž o nic méně důležité. Ať se integrovaní muslimové u nás zasazují o možnost křesťanů projevovat svou víru veřejně v muslimských zemích!“ zdůraznil Malý.

Odpověděl i na otázku, zda dokáže pochopit strach lidí z uprchlíků. Přiznal, že není možné, „aby to, co se děje, pokračovalo donekonečna“ a že kromě pozitiv přílivu migrantů existují i negativa. Není prý ale možné mít stále strach, protože „... být permanentně svázán strachem by mě zotročovalo a vedlo k pasivitě a agresivní nedůvěře, která by znemožňovala veškeré mé lidské a občanské nasazení a solidaritu s potřebnými,“ prohlásil s tím, že nevylučuje, že se to nemůže stát. Ale nějaké míře rizika se prostě vyhnout nedá.

V této souvislosti kritizoval česká média, která prý situaci nepomáhají. „Například v posledních dnech všechna informovala o budapešťském nádraží přecpaném uprchlíky. Jistě že to není příjemné. Dala ale těm lidem hlas? Nechala je mluvit o tom, co museli protrpět, že se rozhodli odejít do Evropy? Téměř nikdy,“ postěžoval si s tím, že uprchlíci jsou nazíráni jako podivná masa, jako problém, ne jako lidé. To je prý manipulace. „Neříkám, že jsou všichni mírumilovné holubice, ale jestli něco nemám rád, pak paušální generalizace. Vy se divíte, že obzvlášť ti mladí už svou frustraci začali dávat najevo? Já ne,“ řekl.

Máme tak vysokou životní úroveň, že se o ni můžeme s potřebnými podělit

Novinář ale poukázal na to, že zdejší lidé mohou mít ohledně uprchlíků obavy z ohrožení sociálních jistot, z chudoby. Malý reagoval s tím, že jsme si zvykli na tak vysokou životní úroveň, že je pro nás nepředstavitelné dělit se o ni s někým jiným. „Samozřejmě že někteří lidé v Česku vydělávají velice málo, vím to. Vím, jaké jsou příjmy lidí na venkově, vím i to, jaká je tam dostupnost zdravotní péče a že život tam není ani trochu lehký,“ řekl s tím, že i když to vše ví, přesto stále tvrdí, že naše celková životní úroveň je tak vysoká, že se jako společnost můžeme s potřebnými podělit. „Máme z čeho. Jenže nám stále vládne ideologie růstu, je to hned obrovská katastrofa. Není. Prostě to katastrofa není,“ podotkl biskup Václav Malý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…