Biskup Malý po svátečním projevu prezidenta: Nic státnického, jen sebestředná prezentace. A ti lidé, co vyznamenal...

30.10.2017 21:48

Prezident Miloš Zeman 28. října vyznamenal takřka čtyři desítky osobností. V projevu proneseném ve Vladislavském sále už dopředu počítal s tím, že si vyslouží kritiku, a poznamenal, že budou protestovat především lidé, kteří budou vyznamenaným závidět. Možná tím chtěl část kritiků předem odradit. Biskup Václav Malý se však odradit nenechal a prezidenta zkritizoval.

Biskup Malý po svátečním projevu prezidenta: Nic státnického, jen sebestředná prezentace. A ti lidé, co vyznamenal...
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pomocný biskup pražský Václav Malý

„Projev pana prezidenta v den státního svátku 28. 10. nebyl vůbec státnický, ale spíše sebestřednou prezentací jeho sečtělosti,“ napsal pomocný světící biskup pražský Václav Malý na sociální síti Facebook.

Prezident ve svém projevu mluvil o závisti, které budou muset čelit mnozí vyznamenaní. V projevu ocenil osobnosti, které se nebojí plavat proti proudu. Měl na mysli spisovatele Vlastimila Vondrušku nebo mediálního analytika Petra Žantovského. „Mainstream ... je podle mého názoru často podbízivý a tupý,“ zaznělo také z úst prezidenta.

Biskup Malý však od prezidenta očekával spíše projev, v němž by prezident vyzýval na jedné straně k udržení a prohlubování demokracie na jedné straně a k sounáležitosti občanů České republiky na straně druhé. Nic takového však z úst prezidenta slyšet nebylo, posteskl si Malý.

„Místo povzbuzení k důstojnému soužití občanů, snaze o prohloubení demokracie, účinnějšímu zapojení do celoevropského hledání cesty k pokojné budoucnosti nabídl jen povrchní výčet zásluh vyznamenaných,“ napsal Malý.

Nakonec doplnil, že vyznamenání některých lidí v něm vzbudilo rozpaky.

Pomocný světící biskup pražský Václav Malý doslova napsal:

Projev pana prezidenta v den státního svátku 28. 10. nebyl vůbec státnický, ale spíše sebestřednou prezentací jeho sečtělosti. Místo povzbuzení k důstojnému soužití občanů, snaze o prohloubení demokracie, účinnějšímu zapojení do celoevropského hledání cesty k pokojné budoucnosti nabídl jen povrchní výčet zásluh vyznamenaných. Nejedna vyznamenaná osoba ve mně vzbuzuje rozpaky.

Václav Malý, biskup

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …