Biskupové čekají s dluhopisy na další vládu, Duka si stěžuje na obstrukce

22.01.2014 22:36

Biskupové potvrdili, že část finančních náhrad v církevních restitucích může být ve státních dluhopisech, o přesné výši budou jednat s budoucí koaliční vládou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kardinál Dominik Duka po jednání biskupů současně řekl, že církev pociťuje u některých státních úřadů „zbytečné obstrukce" při posuzování žádostí o navrácení majetku.

Biskupové čekají s dluhopisy na další vládu, Duka si stěžuje na obstrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Církve mají dostat zpět majetek odhadovaný na 75 miliard korun. Dále má stát během 30 let podle zákona církvím vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Stát také postupně přestane platit platy duchovních.

Česká biskupská konference (ČBK) projednala na svém zasedání technické parametry transakce s dluhopisy, které jsou pro ni přijatelné, řekl generální sekretář ČBK Tomáš Holub.

Nová vláda zřejmě ale bude chtít řešit více než jen dluhopisy. Zástupci koaličních ČSSD a ANO minulý týden například uvedli, že chtějí církvím doložit, že výše náhrad v rámci církevních restitucí za nevydaný majetek je nadsazená, a to mimo jiné nadhodnocením ceny pozemků. Církev však odmítá jakékoli změny vyjednaných restitucí.

Podle Holuba by církev byla ráda, kdyby expertní stranické týmy dodržovaly dohodu a nefiltrovaly své názory dopředu přes média. Důležitá jsou podle něj fakta k jednání. „Věříme, že dojde ke vzájemné shodě s budoucí vládní koalicí," řekl Dominik Duka.

Pražský arcibiskup se také vyslovil k vyjednávání mezi ním a prezidentem Milošem Zemanem o majetkovém uspořádání na Pražském hradě. „Dohoda mezi mnou a panem prezidentem o postupu při navracení budov na pražském Hradě bude pravděpodobně realizována po jmenování nové vlády. Jak naznačil pan prezident, tak se jedná o dvě budovy. Neočekávám už žádné další komplikace," uvedl Duka na Facebooku.

Na středečním jednání ČBK se podle Holuba jednalo také o cestě všech biskupů do Vatikánu. Cesta se uskuteční po osmi letech. Holub uvedl, že 15 nejvyšších představitelů české katolické církve bude ve Vatikánu od 11. do 17. února, uzavřené setkání s papežem Františkem bude 14. února.

Biskupové ho budou informovat o činnosti církve i o majetkových záležitostech, z čehož vyplývá, že tedy i o církevních restitucích. Holub dodal, že na generální audienci papež také požehná svatováclavským korunkám pro staroboleslavské palladium země české. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…