Biskupský sekretář v rádiu protestoval: Finanční vyrovnání není nijak velkorysé

21.11.2013 17:40

V porovnání s tím, co stát vydává ročně např. na stavbu dálnic, představuje roční splátka plynoucí z vyrovnání mezi státem a církví jen zlomek státního rozpočtu. Na tuto skutečnost opakovaně poukázal generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Trval na tom, že církve musí dostat prostor k tomu, aby mohly s financemi zodpovědně nakládat tak, aby mohly pečovat o potřebné i za třicet či čtyřicet let.

Biskupský sekretář v rádiu protestoval: Finanční vyrovnání není nijak velkorysé
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub usedl do křesla hosta čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Ústředním tématem rozhovoru byly podle očekávání církevní restituce. Přistoupí církevní hodnostáři na požadavky sociální demokracie a vzdají se části majetku, který církvím náleží na základě schváleného zákona a podepsaných platných smluv se státem?

Komisi chtěl zřídit Sobotka

Dnes od dvou hodin odpoledne proběhala schůzka mezi pravděpodobným příštím premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a zástupci církví. Podle Holuba se spolu diskutující rozešli v dobrém, ačkoli se jejich stanoviska nesblížila. Jediným výstupem byla shoda na založení expertní skupiny. „To byl návrh pana Sobotky a my jsme na něj přistoupili,“ prozradil Holub s tím, že v rámci diskusí na této platformě církve lépe vysvětlí svůj postoj k církevním restitucím.

Holub také ve vysílání poukázal na to, že oněch padesát devět miliard korun, které mají církve dostat a ČSSD je chce omezit, bude vypláceno v průběhu třiceti let. To v praxi znamená, že ročně církve obdrží nepatrnou část finančních prostředků z hlediska celého rozpočtu. Mnohonásobně více peněz se ročně vyplatí např. na výstavbu dálnic.

Zároveň ale potvrdil, že církev je ochotna část této sumy dostat v dluhopisech. „Ano, k tomu jsme připraveni,“ prohlásil Holub. Stejně tak jsou církve připraveny ke gentlemanské dohodě v otázce Pražského hradu. Již dnes je prý shoda na tom, že církev bude požadovat jen objekty, které bude potřebovat jako zázemí např. pro fungování pražské kapituly. Objekty zásadní pro stát církve vyžadovat nebudou.

Budeme i zodpovědně investovat

Se svěřenými finančními prostředky pak hodlají církve hospodařit tak, aby jejich hospodaření bylo zodpovědné v dlouhodobé perspektivě. „To zároveň znamená tyto prostředky i rozumně investovat tak, aby církev mohla poskytovat kupříkladu sociální služby i za třicet či čtyřicet let. Myslím, že to v té době ocení občané, kterých se to bude týkat,“ podotkl Holub.

Zásadní je finanční prostředky pouze „neprojíst“, ale investovány budou zodpovědně. Existují přitom obavy, že se některé investice nezdaří. „Této obavě rozumím a myslím, že je správné ji vzít vážně. Proto také děláme kroky k tomu, abychom byli vzájemně transparentní a aby k tomuto nedošlo,“ slíbil host pořadu. Obratem si však postěžoval na to, že by úřady měly postupovat rychleji při vydávání majetku. Tempo, kterým se to děje teď, prý neodpovídá lhůtám uvedeným v zákoně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…